Smanjenje aerosola u Kini izaziva toplotne talase u Pacifiku

Kompjuterski modeli pokazuju da toplotni talasi u severnom Pacifiku mogu biti uzrokovani kineskim brzim smanjenjem aerosola iz fabričkih izduvnih gasova. Naučnici tvrde da ova „otkrića pružaju važan uvid u mehanizme promena u okeanu i atmosferi severnog Tihog okeana“,

Tim okeanografa i planetarnih naučnika sa Kineskog univerziteta Ocean, koji je radio sa nekoliko kolega iz SAD i jednim iz Nemačke, otkrio je kompjuterskim modeliranjem da nedavni toplotni talasi u severnom Pacifiku mogu biti posledica velikog smanjenja aerosola koje emituju fabrike u Kini, piše Phys.org.

U periodu od 2010. do 2020. godine zabeležene su najtoplije temperature površine mora na severoistoku Pacifika, sa nekoliko dugotrajnih događaja ekstremnog zagrevanja okeana. Iako varijabilnost unutrašnje klime iz godine u godinu može delimično da objasni ovaj fenomen, njena učestalost zbunjuje naučnike.

Anomalije u atmosferi

Nova studija objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da nagli pad aerosola u Kini izaziva anomalije u cirkulaciji atmosfere izvan njenog izvornog regiona, promovišući značajno srednje površinsko zagrevanje u severoistočnom Pacifiku, što stvara povoljne uslove za ekstremno zagrevanje okeana. Naučnici tvrde da ova „otkrića pružaju važan uvid u mehanizme promena u okeanu i atmosferi severnog Tihog okeana“, a istovremeno ističu „potrebu da se razmotre pogoršani rizici koji su posledica smanjenja antropogenih emisija aerosola u proceni uticaja klimatskih promena“.

U svom radu u PNAS-u, grupa opisuje kako su koristili nekoliko kompjuterskih klimatskih modela i različite faktore koji su im omogućili da pronađu obrasce koji bi mogli da budu povezani sa smanjenjem aerosola koje Kina emituje u atmosferu.

Tokom protekle decenije, severni Pacifik je iskusio višestruke toplotne talase, što je dovelo do uginuća riba, toksičnog cvetanja algi i nestanka kitova. Takvi toplotni talasi se generalno pripisuju globalnom zagrevanju, ali do danas nijedno istraživanje nije uspelo da tačno odredi kako bi globalno zagrevanje moglo da izazove tako nagla i promenljiva povećanja u određenom delu planete, ističu autori.

Smanjenje sulfata

U novom težnjama, istraživački tim je primetio da je početak toplotnih talasa usledio nakon uspešnih napora kineske vlade da smanji emisije aerosola iz fabričkih gasova. Počevši od 2010. godine, fabrike i elektrane u Kini počele su dramatično da smanjuju emisije aerosola kao što je sulfat, što je rezultiralo mnogo čistijim vazduhom.

Napominjući da aerosoli mogu da se ponašaju kao ogledala koja lebde u vazduhu, reflektujući toplotu od sunca nazad u svemir, i takođe ističući da su prethodna istraživanja pokazala da velika smanjenja aerosola na jednom mestu mogu dovesti do zagrevanja na drugim mestima, pitali su se da li bi smanjenje aerosoli u Kini mogli da odigra ulogu u toplotnim talasima koji su počeli da se javljaju u severnom Pacifiku, rezimira portal Phis.org.

Kompjuterski modeli klime

Da bi otkrili da li je to možda slučaj, tim je počeo da prikuplja podatke, a zatim ih unosi u 12 različitih kompjuterskih klimatskih modela. Pokrenuli su ih pod dva uslova, u jednom gde su emisije iz istočne Azije ostale kao što su bile u poslednjih nekoliko decenija i u drugom gde su pale na ono što su bile u stvarnosti. Otkrili su da modeli bez opadanja nisu izazvali mnogo promena na drugim mestima, dok su oni sa kapljicama aerosola pokazali toplotne talase koji se javljaju u severoistočnim delovima Tihog okeana.

Modeli su takođe pokazali zašto – kako se manje toplote reflektovalo nazad u svemir iznad Kine, priobalna područja u Aziji su počela da se zagrevaju, što je rezultiralo razvojem sistema visokog pritiska. Ovo je zauzvrat učinilo sisteme niskog pritiska u centralnom Pacifiku intenzivnijim. Rezultat je bio jačanje Aleutskog ciklona i njegovo kretanje ka jugu, što je oslabilo zapadne vetrove koji inače hlade morsku površinu. Rezultat su bili topliji uslovi.

Naučnici zaključuju da, kako antropogene emisije aerosola budu nastavljajuile da se smanjuju, verovatno će doći do povećanja daljih sličnih toplotnih udara, nesrazmerno velikih sa obzirom na direktne efekte zračenja.

Izvor: ZELENAHRVATSKA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti