Siemens Gamesa proizveo lopatice vetroturbina koje mogu da se recikliraju

Snagom vetra do ostvarenja vizije zelene Srbije

Cilj Srbije je da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije dolazi iz obnovljivih izvora. Neophodno je iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović povodom obeležavanja Svetskog dana vetra.

Neophodno je iskoristiti veliki potencijal koji Srbija ima u oblasti obnovljivih izvora energije za unapređenje životne sredine, privredni rast i ostvarivanje vizije zelene Srbije, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović povodom obeležavanja Svetskog dana vetra.

Ministarka je navela da je cilj da do 2050. godine najveći deo proizvedene energije u Srbiji dolazi iz obnovljivih izvora.

Poručila je, takođe, da obnovljivi izvori energije nisu samo procenti, već da je zelena energija važna zbog naše energetske bezbednosti i kvaliteta životne sredine.

Proces energetske tranzicije započeli smo u novembru prošle godine, kada je na samitu u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, Srbija postala potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, podsetila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je objasnila da je reč o agendi koja će obezbediti brži privredni rast i nova radna mesta i omogućiti da kao zemlja idemo ka klimatskoj neutralnosti.

Mihajlović je podsetila na to da su u prethodnom periodu izgrađene vetroelektrane, čija je ukupna snaga približno 400 megavata, a da su u izgradnji još dva vetroparka ukupne snage oko 170 megavata.

Donošenjem prvog posebnog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kako je naglasila, postavili smo temelj da mnogo brže koristimo potencijale koje imamo u svim vidovima obnovljivih izvora energije.

Prema njenim rečima, stvoreni su uslovi za to da svi investitori mogu da računaju na brze i efikasne procedure, a da troškovi za građane i privredu budu održivi.

S povoljnim prirodnim uslovima koje imamo, verujem da možemo biti jedan od lidera u ovom delu Evrope kada je reč o zelenoj energiji, zaključila je Mihajlović.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.