Solarne ćelije na putevima – novi pravac energetske tranzicije

Postavljaje solarnih panela u vidu zvučne barijere na autoputu u Holandiji, koja stvara zelenu energiju za 60 domaćinstava, dalo je inspiraciju za sličan, ali mnogo kompleksiniji projekat, nazvan Rolling Solar, u kome učestvuje oko 20 industrijskih partnera i laboratorije iz Nemačke, Holandije i Belgije.

Nemačka, Belgija i Holandija – zajedno imaju više od 800.000 kilometara puteva, koje bi mogle da iskoriste za svoje energetske potrebe.

Na 400 metara dugom delu autoputa u Holandiji zvučne barijere ne samo da smanjuju buku, već i stvaraju zelenu energiju za 60 lokalnih domaćinstava, jer su opremlјena solarnim panelima.

Ovaj pilot projekat obnovlјivih izvora energije poslužio je kao inspiracija da se napravi Rolling Solar, evropski projekat koji ima za cilј stvaranje više energije sa puteva na isplativ i efikasan način korišćenjem solarnih panele.

EU finansiranje

Ukupni troškovi projekta Rolling Solar su 5,7 miliona evra, a više od 2,8 miliona biće obezbeđeno kroz Evropsku kohezionu politiku. Oko 20 industrijskih partnera i laboratorija iz tri zemlјe (Nemačke, Belgije i Holandije) takođe je deo projekta.

U fotonaponskom zvučnom zidu, koji je postavljen u Rosmalenu u Holandiji eksperimentišu se sa tri vrste solarnih ćelija. Osnovni cilј je smanjenje troškova. U kompaniji Heijmans, partneru projekta Rolling Solar, koja se bavi nekretninama, građevinarstvom i tehnologijom, testiraju se ovi novi paneli.

Menadžer za inovacije u Heijmansu, Stejn Vrkvilen (Stijn Verkuilen), veruje da su solarne ćelije na putevima i u zvučnim barijerama „veoma korisno rešenje za energetsku tranziciju“, jer dvostruko koriste zemlјište i prostor. One daju postojećim strukturama dodatnu funkciju.

Prekogranična saradnja

Još jedan od cilјeva projekta je razvoj održive prekogranične saradnje i delјenje veština u istraživačkim i industrijskim sektorima. U laboratoriji u Ajndhovenu razvijaju se tanke i fleksibilne fotonaponske ćelije, napravlјene od silicijum-kadmijuma u različitim oblicima. Cilј je prelazak sa proizvodnje po meri na masovnu proizvodnju.

Peter Tunsen (Peter Toonssen), vođa projekta ,Rolling Solar, opisuje ono što rade u Ajndhovenu kao pre-razvoj na malom nivou budućeg  krajnjeg proizvoda. Oni testiraju opremu male veličine, da bi proverili njenu otpornost na sve vrste uticaja okoline, poput vlage i raznih vrsta gasova, koji se inače nalaze u atmosferi. Ovo se radi da bi se proverilo da li će proizvodi trajati. Kada se to utvrdi, prelazi se na proizvodnju u većem obimu.

U Genku u Belgiji postoji još jedna fotonaponska zvučna barijera u kampusu Enerdživil (Energyville). Tri različite vrste solarnih ćelija su tamo povezane na mrežu. Temperatura i mehaničke deformacije se pažlјivo mere. Tamo se, takođe, već razmatraju sledeće faze.

Majkl Dinan (Michael Daenen), profesor na Univerzitetu Haselt, koji je parnetski  univerzitet projekta, kaže da još postoje neke prepreke za proizvodnju energije sa puteva i zvučnih barijera. Još postoje sumnje ko je vlasnik energije koju proizvode i ko bi mogao da održava panele u slučaju nesreće.

On veruje da će se ova pitanja rešavati u narednim projektima. Za sada, u kampusu Enerdživil oni se koncentrišu na „smanjenje troškova, ukidanje pravnih aspekata i fokusiranje na poslovne ekonomske modele“.

Izvor: Euronews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti