Solarne elektrane vodeći faktor energetske tranzicije

Sajam energetike bio je izuzetna prilika i za predstavljanje projekata koje u oblasti OIE realizuje EPCG, samostalno ili u saradnji sa kompanijama, UGTR i Hyundai Engineering, kao i razmatranje mogućnosti za uspostavljanje novih partnerskih odnosa sa kompanijama iz SAD. Delegacija EPCG će se sresti sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor u ovom delu Evrope.

Delegacija Elektroprivrede Crne Gore koja, na poziv partnerske kompanije UGTR, boravi u desetodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama obišla je jedan od najvećih sajmova energetike u svetu i najveći te vrste u SAD iz oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) Solar power international 2023 i upoznala se sa najnovijim svetskim dostignućima i trendovima u toj oblasti.

Boravak na Sajmu, koji je okupio predstavnike 15 hiljada kompanija iz 146 zemalja sveta sa ukupno više od 50 hiljada učesnika, iskorišćen je i za održavanje niza sastanaka sa predstavnicima američkih i internacionalnih kompanija, među kojima su renomirane kompanije Nextracker, Shoals i Tesla Energy iz SAD-a i Hanwha Qcells iz Južne Koreje. Bila je to izuzetna prilika i za predstavljanje projekata koje u oblasti OIE realizuje EPCG, samostalno ili u saradnji sa kompanijama, UGTR i Hyundai Engineering, kao i razmatranje mogućnosti za uspostavljanje partnerskih odnosa. Zajednička je ocena da je ulaganje u izgradnju solarnih izvora energije trenutno preovlađujući trend u energetskoj tranziciji u celom svetu.

Nextracker je vodeći svetski proizvodjač sistema za postavljanje solarnih panela sa jednoosnim praćenjem kretanja sunca tokom dana. Napredna tehnička i softverska rešenja omogućavaju maksimalnu proizvodnju električne energije.

Shoals je vodeća svetska kompanija u proizvodnji komponenti za povezivanje solarnih panela čija napredna tehnička rešenja znatno smanjuju troškove i skraćuju vreme izgradnje solarnih elektrana.

Hanwha Qcells je jedan od vodećih svetskih proizvođača solarnih panela, visoke efikasnosti i dugog životnog veka.

Delegacija EPCG predvođena predsednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom, posetu Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja i naredna četiri dana tokom kojih će, takođe biti organizovani susreti sa predstavnicima kompanija zainteresovanih za ulaganja u energetski sektor u ovom delu Evrope. Planirana je i poseta solarnoj elektrani Townsite Solar u Nevadi, snage 232 MW, koja u svom sastavu posjeduje i baterijsko postrojenje kapaciteta 90 MWh te jednoosne tracking sisteme proizvođača Nextracker iz SAD-a.

Izvor: epcg.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti