Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Solarni paneli sve popularniji u Republici Srpskoj

U Nevesinju će se graditi solarna fotonaponska elektrana Nevesinje, vredna 104 miliona maraka. Investitor, firma Etmax već ima nekoliko solarnih elektrana. Na području Bileće, Nevesinja i Berkovića gradi se na stotine solarnih elektrana, koje će vlasnicima doneti desetine miliona maraka prihoda. Kvote su već popunjene.

Preduzeće Etmax iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane Nevesinje u istoimenoj lokalnoj zajednici. Solarni paneli su sve popularniji u Republici Srpskoj.

Reč je o postrojenju vrednom 104,3 miliona maraka, maksimalne instalisane snage 60 megavata sa godišnjom proizvodnjom od 84 gigavat sati.

Vlada je utvrdila uslove za dodelu koncesije a Ministarstvo energetike i rudarstva će sprovesti pregovarački postupak.

Etmax ima rok od 60 dana da Vladi dostavi izvještaj, predlog rešenja o dodeli koncesije i predlog ugovora o koncesiji.

Pregovarački postupak počinje dostavljanjem ponude i studije opravdanosti Vladi Republike Srpske od strane potencijalnog koncesionara.

„Ugovorom o koncesiji bliže će se odrediti obaveze koncesionara u pogledu uslova izgradnje i korišćenja predmeta koncesije“, navodi se u Odluci Vlade RS.

Koncesija će se dodeliti na period do 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora.

Inače, investitor će za ovaj projekat biti u obavezi da uplati jednokratnu koncesionu naknadu od 521.808 KM te 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Etmax već proizvodi solarnu energiju

Firma Etmax je već duže vreme zastupljena na području Hercegovine, gde su izgradili na desetine, uglavnom malih solarnih elektrana.

U prošloj godini su prijavili prihode od 7,3 miliona maraka i dobit od 1,16 milona KM ostvarenu sa 26 zaposlenih.

„Novac za finansiranje projekta ćemo obezbediti preko kredita. Sa sa nama će u poslu biti još nekoliko partnera“, kazao je za Capital.ba Siniša Maksimović, direktor i osnivač preduzeća.

Hercegovinu inače trese svojevrsna solarna groznica, a o kojoj je Capital pisao, a koja je privukla brojne investitore među kojima su i političari, spremni da ulože svoj novac u zelenu energiju.

Kvote podeljene

Na području Bileće, Nevesinja i Berkovića gradi se na stotine solarnih elektrana, koje će vlasnicima doneti desetine miliona maraka prihoda. Međutim, kvote su ubrzo popunjene pa su brojni ostali bez podsticaja i garantovanog otkupa, piše Capital. 

Tu su i veliki igrači iz sektora energetike poput Vuka Hamovića, kojem je u maju prošle godine data koncesija za gradnju solarne elektrane Bileća vredne 70 miliona maraka.

Takođe, u oktobru prošle godine potpisan je ugovor za izgradnju i korištenje solarne elektrane Trebinje jedan, na području Trebinja, čija je instalisana snaga 72,92 megavata a okvirna procenjena vrednost 100.750.000 KM.

Nosilac ovog projekta je Elektroprivreda Republike Srpske.

Inače, iako postoje brojne prednosti, u Republici Srpskoj i BiH se koristi svega oko jedan odsto potencijala u solarnoj energiji.

Izvor: Capital.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti