Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Solarni paneli u Srpskoj – za veći izvoz struje

Realizacijom Programa energetske održivosti, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske, ERS planira da se postavljanjem solarnih panela na 50.000 domaćinstava ostvari proizvodnja od 265.000 megavat časova struje. U toj meri bi se „oslobodila” struja za izvoz, u vrednosti od 47,7 miliona evra.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da potpomogne gradnju solarnih panela na 50.000 domaćinstava u Srpskoj, da bi sebi oslobodila struju za izvoz, čija je cena neuporedivo veća od one koju plaćaju domaći potrošači.

Domaćinstva na koja budu postavljeni paneli proizvodiće 265.000 megavat časova struje, odnosno, za toliko će rasteretiti ERS, koji tu struju onda može da proda na stranom tržištu.

Kada bi tu struju prodavao na svom terenu, ERS bi zaradio nešto manje od šest miliona evra, dok je kod izvoza priča sasvim drugačija.

„Uzimajući cenu od 180 evra po megavatu na tržištu električne energije, prihodovalo bi se 47,7 miliona evra”, navodi se u Programu energetske održivosti koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske.

Takođe, u ovom dokumentu se navodi kako će pored pozitivnih finansijskih efekata, gradnja solarnih panela imati i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

„Implementacijom programa ostvaruje se pozitivan uticaj sa zaštite aspekta životne sredine, s obzirom na razumne pretpostavke da će doći do smanjenja korišćenja fosilnih goriva za potrebe grejanja, uz porast energije proizvedene iz obnovljivih izvora, u ukupnoj potrošnji kupaca iz kategorije domaćinstava”, navodi se u ovom dokumentu.

Podršku mogu očekivati i preduzeća, njih 500, koja bi, prema procenama iz ERS-a, svojom proizvodnjom trebalo da oslobode 4,5 miliona evra vrednu struju za izvoz.

Cena struje na Mađarskoj berzi koja se smatra za referentnu kada je ovaj energent u pitanju iznosi 250 evra.

Prosta računica pokazuje kako bi se od struje koja ne bi više bila potrebna za domaćinstva moglo prihodovati preko 66 miliona evra.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti