Olaf Šolc

Šolc je uveren da Nemačka može da prebrodi energetsku krizu

Tokom godišnje letnje konferencije za novinare u Berlinu, tema dana je svakako bila aktuelna energetska kriza, a Nemački kancelar Olaf Šolc je obećao da država neće dovesti građane u situaciu da moraju da plaćaju velike komunalne račune ili da se smrzavaju. Ali kancelar je priznao da će tokom zime biti „mnogo usklađivanja“, jer Nemačka pokušava da podmiri nestašicu energije ali i da uspešno sprovodi svoje dugogodišnje planove za postepeno ukidanje upotrebe nuklearne energije i fosilnih goriva.

Nemački kancelar Olaf Šolc je obećao da njegova vlada neće dovesti građane u situaciju da moraju da se smrzavaju ili da ne mogu da plate svoje račune za korišćenje električne energije i usluge grejanja. On je ipak priznao da će se njegova zemlja suočiti sa značajnim izazovima u narednim mesecima.

Rastuća cena goriva je dovela do velikog finansijskog opterećenja za mnoge u Nemačkoj i šire. To je izazvalo zabrinutost zbog mogućih izliva nezadovoljstva gradjana tokom zime koja dolazi.

„Učinićemo sve da pomognemo građanima da prebrode ovo teško vreme“, rekao je Šolc novinarima tokom svoje godišnje letnje konferencije za novinare u Berlinu.

On je naveo brojne mere koje je vlada već usvojila kako bi olakšala finansijske teškoće za stanovnike i obezbedila alternative za ruske energente: naftu, ugalj i gas.

Upitan da li se plaši da bi frustracija mogla da preraste u nasilne proteste, Šolc je odgovorio: „Ne verujem da će biti socijalnih nemira… u ovoj zemlji. On je naveo snažnu nemačku tradiciju socijalne zaštite.

Nemačka vraća elektrane na ugalj u upotrebu, ali se ne odriče zelene energije

Kancelar je priznao da će tokom zime biti „mnogo usklađivanja“, jer Nemačka pokušava da podmiri nestašicu energije, ali i da uspešno sprovodi svoje dugogodišnje planove za postepeno ukidanje upotrebe nuklearne energije i fosilnih goriva.

Nemačka vlada je dala javnim preduzećima zeleno svetlo da ponovo aktiviraju zatvorene elektrane na naftu i ugalj kao deo napora da se smanji zavisnost zemlje od ruskog prirodnog gasa.

Šolc je rekao da vlada takođe razmatra produženje životnog veka tri preostale nuklearne elektrane u zemlji nakon kraja godine. Takođe preduzima korake za masovno povećanje proizvodnje obnovljive energije u kratkoročnom i srednjem roku.

„Najvažnija stvar koju možemo da uradimo da bismo postigli energetski suverenitet u budućnosti i istovremeno uradili ono što je neophodno za našu ekonomsku budućnost jeste da proširimo kapacitete obnovljive energije i zaštitimo klimu“, rekao je on.

Činilo se da je Šolc priznao da je oslanjanje Nemačke na ruske energente u prošlosti, koje su dugo kritikovali saveznici kao što su Sjedinjene Države, bila greška i da je zemlja trebalo da diverzifikuje svoje snabdevanje ranije.

On je odbio da kaže da li lično žali zbog nastavka kupovine ruskog gasa od strane Nemačke i da li je Berlinu dao zeleno svetlo kada je u pitanju njihova podrška Ukrajini.

Izvor: AP

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti