Španija štedi energiju kroz ograničenja klimatizacije i grejanja

Uredba koju je donela Španska vlada sa ciljem uštede energije odnosiće se na javne zgrade, tržne centre, bioskope, pozorišta, železničke stanice i aerodrome, a trebalo bi da važi do novembra 2023. godine. Grejanje ne bi trebalo da bude iznad 19C, a klimatizacija ispod 27C navodi se u uredbi. Politički protivnici su odbacili ovu uredbu prozivajući vladu Španije da ostaje nema na pitanje kakve će uštede primeniti na sebe.

Španija je najavila nove mere za uštedu energije, uključujući ograničenja temperature klimatizacije i grejanja u javnim i velikim poslovnim zgradama. Španija se svrstala među evropske zemlje koje pokušavaju da smanje potrošnju energije i zavisnost od ruske nafte i gasa.

Prema uredbi koja stupa na snagu za sedam dana i koja se odnosi na javne zgrade, tržne centre, bioskope, pozorišta, železničke stanice i aerodrome, grejanje ne bi trebalo da bude iznad 19C, a klimatizacija ispod 27C. Vrata će morati da budu zatvorena kako se ne bi trošila energija, a svetla u izlozima moraju da se ugase posle 22 sata.

Sve prostorije će morati da imaju znakove ili ekrane koji objašnjavaju inicijative za uštedu energije.

Mere će biti na snazi narednih 16 meseci

Mere, koje su objavljene u utorak u službenom glasniku, ostaće na snazi do novembra 2023. godine.

„Ovo postavlja niz mera za uštedu energije i njeno efikasnije korišćenje, koje su hitne i neophodne kada je u pitanju smanjenje potrošnje energije uopšte i smanjenje naše zavisnosti od energije van španske privrede“, navodi se u uredbi.

Španska ministarka životne sredine, Tereza Ribera, takođe je sugerisala da bi javna preduzeća i velike kompanije mogle da podstaknu ljude da rade od kuće kako bi uštedeli energiju koja se troši za transport i zgrade.

Politički protivnici provi uredbe

Nove mere je brzo odbacila Isabel Diaz Aiuso, desničarska predsednica madridskog regiona. Ajuso, koja se takođe često bunila protiv ograničenja vezanih za Covid, rekla je da se pravila neće primenjivati u njenom regionu.

„Madrid se neće ugasiti“, rekla je Isabel. „To stvara nesigurnost i strahove u vezi turizma. To donosi mrak, siromaštvo i tugu, čak i dok vlada zataškava pitanje kakve će uštede primeniti na sebe.“

Njen stav su doveli u pitanje drugi politički protivnici. Oni navode da je 4.500 ljudi koji žive u dva kvarta u ogromnom naselju Kanada Real na periferiji Madrida, a kojima rukovodi Isabel Diaz Ajuso, bez struje skoro dve godine.

Regionalna vlada Madrida krivi za kontinuirani nedostatak struje ilegalne plantaže marihuane u naselju Kanada Real, za koje kaže da dovode električnu mrežu pod takvim velikim opterećenjem da se sama gasi iz bezbednosnih razloga.

Španija želi da uštedom energije utiče na smanjenje emisija

Potreba da se ograniče emisije smanjenjem potrošnje energije je u Španiji je došla do izražaja nakon dva toplotna talasa ovog leta.

„Želim da nešto bude vrlo jasno“, rekao je premijer Pedro Sančez prošlog meseca tokom posete regiona koji su teško pogođeni šumskim požarima. „Klimatske promene ubijaju: ubijaju ljude, ubijaju naš ekosistem, naš biodiverzitet, a takođe uništavaju i ono što nam je važno kao društvu – naše kuće, naša preduzeća, našu stoku.”

Izvor: The Guardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti