Srbija, Bugarska i Rumunija i dalje izvoze struju, u ostatku regiona došlo do promena

U petoj nedelji 2023. godine je došlo do blagog porasta potrošnje elektične energije u regionu. Srbija, Bugarska i Rumunija su zadržale pozicije izvoznika struje, Hrvatska je postala uvoznik.

Potrošnja električne energije u jugoistočnoj Evropi, u periodu od 30. januara do 5. februara blago je porasla, za malo više od 1 odsto, kao posledica nižih prosečnih temperatura u odnosu na prethodnu nedelju.

Ukupna potrošnja električne energije u jugoistočnoj Evropi iznosila je 17,34 TWh. Grčka je zabeležila najveći rast potrošnje u regionu, za 5 odsto. Potrošnja u Bugarskoj i Rumuniji povećana je za oko 2 odsto. S druge strane, Hrvatska je zabeležila smanjenje potrošnje za 3 odsto.

Neto uvoz električne energije u regionu porastao je za 36 odsto, na 1,567 TWh, što se u najvećoj meri pripisuje italijanskom tržištu koje je povećalo svoj neto uvoz za 26 odsto, pošto su cene električne energije bile konkurentnije na susednim tržištima. S druge strane, Grčka i Mađarska su zabeležile pad neto uvoza za 24 odsto, odnosno 3 odsto, kao posledica rasta proizvodnje iz obnovljivih izvora energije na ovim tržištima.

Srbija je zadržala svoju izvoznu poziciju u petoj nedelji, beležeći neto izvoz od 7,9 GWh, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Nasuprot tome, Hrvatska je prešla sa pozicije neto izvoza električne energije na neto uvoz, sa obimom uvoza od 60,6 GWh.

Bugarska, vodeći izvoznik električne energije u regionu u ovom periodu, beleži neto izvoz električne energije od 116,6 GWh, što je za 23 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju.

Rumunija je takođe ostala neto izvoznik u petoj nedelji, iako je izvoz više nego prepolovljen u odnosu na četvrtu nedelju, na 112,3 GWh.

Izvor: Serbia energy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti