Srbija će imati dovoljno gasa dok se kvar ne otkloni

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović očekuje da kvar na gasovodu u Bugarskoj bude otklonjen i da opet krene isporuka gasa danas do ponoći. Napomenuo je da nije u pitanju kvar na novoizgrađenom Balkanskom toku. Problema u snabdevanju neće biti, jer je Srbija danas uvezla pet miliona kubnih metara gasa.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je da je sa partnerima dogovoreno da Srbija i danas uveze pet miliona kubnih metara gasa i istakao da problema u snabdevanju neće biti, a da se otklanjanje kvara na cevi na gasovodu u Bugarskoj očekuje do ponoći.

„Sa partnerima smo postigli dogovor da i danas i sutra, nadam se da neće trebati i prekosutra, Srbija bude snabdevena gasom. Naše zalihe su trenutno na nivou od 400 miliona metara kubnih”, kazao je Bajatović za TV Pink, a prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima i informacijama koje ima iz Bugarske, očekuje se da kvar bude otklonjen i da opet krene isporuka gasa danas do ponoći.

Bajatović ističe da Srbiji nije problem da bude sređeno i do sutra u 6.00 ujutru jer je postignut dogovor sa partnerima.

„Danas će biti uvezeno dodatnih pet miliona i biće nastavljen uvoz dok god treba. Srbijagas je poslovala kako treba i ima para. Ali, džabe vam pare kada u Evropi nema gasa. Naši partneri su razumeli situaciju, nismo koristili mehanizme za pomoć, već sarađujemo u region”, kazao je Bajatović.

Srbija je juče isporučila gas i Sarajevo gasu, što će učiniti i danas.

Direktor Srbijagasa je rekao da je do kvara došlo jer se cev pocepala.

Nije pukla cev na Balkanskom toku

„To nije kvar na novoizgrađenom Balkanskom toku. Kako se to desilo, još uvek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, redak je i neobičan. Srećom pa cevi nisu spiralne”, kazao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je podsetio da je za kvar u Bugarskoj saznao juče u 4:00 ujutru i da je Srbijagas u najkraćem mogućem roku uspeo da obezbedi dodatnih pet miliona metara kubnih gasa, najvećim delom iz Mađarske, ali nešto i iz Austrije i Ukrajine.

Slična situacija se desila 6. januara 2009. godine, kada je Rusija stopirala isporuku gasa. Bajatović kaže da smo ovog puta imali i zalihe – 550 mliona metara kubnih.

Kako kaže, do manje neprijatnosti u snabdevenosti gasom juče je u našoj zemlji došlo jer je Srbijagas zamolila sve velike potrošače da se svedu na tehnološki minimum, da bi održali parametre u sistemu da budu što ravnomerniji.

Međutim, neki su, kako kaže, samoinicijativno razumeli da treba da isključe gas. I zato je došlo do prekida u snabdevanju grejanjem i toplom vodom u nekim domaćinstvima, što je trajalo nekoliko sati.

Na podsećanje novinara da je predsednik juče kazao da je uvezeno pet miliona kubnih gasa koji je skupo plaćen, Bajatović kaže da je najskuplje da gasa nema.

„Ne pitajte me za to sada jer su cene različite. Posle ćemo podneti izveštaj. Ali, ne bih da licitiram, jer cena već danas može biti drugačija. Ti troškovi će biti prikazani”, obećao je prvi čovek Srbijagasa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti