Srbija će zabraniti gradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima

Biće zabranjena izgradnja hidroelektrana u zonama zaštite prvog, drugog i trećeg stepena, ukljucujući i mini hidroelektrane, rekla je ministarka energetike, Zorana Mihajlović ističući da će to biti regulisano novim zakonom o obnovljivim izvorima energije.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniće izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike ističući da je pitanje mini-hidroelektrana možda trebalo da bude rešeno kroz drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali da je, imajući u vidu da se ova tema tiče i obnovljivih izvora energije, rešeno da se uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima.

U zonama zaštite, bez obzira na to da li je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage – male, male derivacione ili velike, poručila je potpredsednica Vlade.

Kako je rekla, bilo je problema u izgradnji malih hidroelektrana, pogotovo derivacionih.Mini hidroelektrane bile su tema poslednjih nekoliko godina i o njima se mnogo govorilo.

Mihajlovićeva je objasnila da je, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode – HE Đerdap 1 i HE Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti