Srbija će zabraniti gradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima

Biće zabranjena izgradnja hidroelektrana u zonama zaštite prvog, drugog i trećeg stepena, ukljucujući i mini hidroelektrane, rekla je ministarka energetike, Zorana Mihajlović ističući da će to biti regulisano novim zakonom o obnovljivim izvorima energije.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniće izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima, rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike ističući da je pitanje mini-hidroelektrana možda trebalo da bude rešeno kroz drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali da je, imajući u vidu da se ova tema tiče i obnovljivih izvora energije, rešeno da se uredi kroz novi zakon o obnovljivim izvorima.

U zonama zaštite, bez obzira na to da li je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage – male, male derivacione ili velike, poručila je potpredsednica Vlade.

Kako je rekla, bilo je problema u izgradnji malih hidroelektrana, pogotovo derivacionih.Mini hidroelektrane bile su tema poslednjih nekoliko godina i o njima se mnogo govorilo.

Mihajlovićeva je objasnila da je, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode – HE Đerdap 1 i HE Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.