Srbija dobija japansku fabriku motora za električna vozila

Japanski Nidek Korporejšen namerava da uloži 1,9 milijardi dolara u fabriku motora za električna vozila i istraživački centar u Novom Sadu, kako bi iz Srbije konkurisao kineskim kompanijama na tržištu električnih vozila u Evropi.

Japanska grupacija Nidek Korporejšen (Nidec) uložiće 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) u izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji, prenosi Tanjug pisanje tokijskog poslovnog dnevnika Nikei.

Nidek je vodeća japanska kompanija u oblasti proizvodnje električnih motora i ima najveći udeo na globalnom tržištu za male vretenaste motore, koji napajaju hard-disk pogone.

Nidek je u završnoj fazi razgovora sa srpskim vlastima o planovima za izgradnju fabrike i istraživačkog centra u Srbiji, budući da kompanija nastoji da proširi svoje uporište u Evropi čije tržište električnih vozila konkuriše kineskom, navodi list.

Pogon u Srbiji postaće jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, koji će dostići godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine, dodaje se tekstu koji prenosi portal Seenews.

Dalje se podseća da je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića u septembru saopšteno da Nidek razmatra investiciju u izgradnju fabrike u Novom Sadu, koja bi mogla da počne sa radom 2021. godine.

Predsednik japanske kompanije Jun Seki je u septembru bio u poseti Srbiji i tom prilikom je razgovarao o mogućem ulaganju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Delegacija kompanije Nidek, koju je predvodio Seki, posetila je tada i oblast Sever 4 u novosadskoj industrijskoj zoni, kako bi istražila potencijalnu lokaciju za projekat.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio tada da je Grad spreman da bude ozbiljan partner japanskom investitoru i da veruje da su delegaciju Nideka ubedili da država Srbija i Novi Sad daju najbolje uslove za njihovu investiciju, da Srbija ima komparativne prednosti u odnosu na neke druge lokacije u Evropi.

"Oni su najavili da će početkom sledeće godine doneti konačnu odluku, ali predsednik Vučić ih je zamolio da to bude do kraja godine", saopštio je Vučević nakon razgovora sa čelnicima Nideka u septembru.

Od 2017. godine, kompanija ima 296 podružnica koje se nalaze, pored Japana, širom Azije, Evrope i Amerike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti