zelene evroobveznice

Srbija emitovala zelene evroobveznice

Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od 1,0 milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. Današnjom emisijom zelene obveznice Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemljama i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche). Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od 1,0 milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja.

Zelena evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00% i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju investitora, koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05% i stopi prinosa od 2,3%, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra).

Srpska zelena obveznica u društvu malobrojnih u Evropi

Današnjom emisijom zelene obveznice, Republika Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemljama i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument. Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda. Konkretno, biće usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije. Predviđena su  ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije. Posebno me raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zemlja emitovala. To je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00%). Ukazuje, takođe, na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije“, ističe guverner Jorgovanka Tabaković.

Ulagači iz celog sveta

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama. Zahvaljujući tome je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo više od 200 eminentnih ulagača iz celog sveta.

„Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja svojevrsnu ocenu ekonomskih performansi, kao i poverenja u ekonomske politike zemlje emitenta od strane investicione javnosti. Činjenica da je u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima, Republika Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja, predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje sa rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja. Koliko su današnje emisije bile uspešne govori i činjenica da je Srbija tokom dana, od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, tj. 20% (odnosno 0,35 procentnih poena) – kod „zelene“ 7G obveznice i za 13% (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne 15G obveznice“, naglasila je guverner.

Zelena obveznica po svetskim standardima

Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala (ICMA – International Capital Market Association), koji su svetski standard. Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica. Sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biće iskorišćena, delom, za refinansiranje postojećih dugova. Takođe i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti