Srbija – energetski koridor i regionalni hab

Reforme e-energetike i e-rudarstva - otvaranje energetike za nove investicije. Kao što je urađeno infrastrukturno čvorište u saobraćaju, Srbija isto to treba da bude u energetici, da bude energetski koridor i regionalni hab, rekla je ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na predstavljanju ”Bele knjige 2020” Saveta stranih investitora.

Cilj reformi, e-energetike i e-rudarstva je da se sve procedure u ovim resorima digitalizuju i budu znatno kraće, kako bi se otvorila vrata za nove investicije, rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike

„Jedna od najvažnijih stvari u energetici i rudarstvu koju planiramo da uradimo je da napravimo ono što već imamo u građevinarstvu, a to je da procedure budu elektronske i znatno kraće. Ministarstvo izdaje oko 50 dokumenata, raznih licenci, dozvola, neke procedure traju i do godinu i po ili dve, dodatno imamo akta koje izdaje AERS. Naš cilj je da to smanjimo na 1,5 do dva meseca, a većinu na mesec dana najviše, da imamo maksimalno tri koraka u proceduri. To je važno da bismo otvorili vrata energetike i rudarstva, jer sada postoji utisak da je taj sektor zatvoren“, rekla je Mihajlovićeva na predstavljanju ”Bele knjige 2020” Saveta stranih investitora.

Ističući da je sve što je urađeno prethodnih godina u sprovođenju reformi i regionalnom povezivanju dobra osnova za dalji razvoj Mihajlovićeva je istakla da je „Srbija deveta na svetu u izdanju građevinskih dozvola, a da je vrednost projekata u transportnoj infrastrukturi oko 17 milijardi evra. Najbolji primer je vodni saobraćaj, gde je pre četiri godine vrednost projekata bila oko 40 miliona evra, a sad je više od 400 miliona evra. I, kao što je Srbija, sa svim što je urađeno, danas infrastrukturno čvorište u saobraćaju, isto to treba da bude u energetici, da bude energetski koridor i regionalni hab”.

Ministarka je navela da to podrazumeva ne samo izgradnju Transbalkanskog koridora i gasovoda Turski tok, već i gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad sa Bugarskom.

„Nas očekuju velike promene u energetici, i zbog dekarbonizacije, i zbog većih potreba industrije. Potrebna je brža realizacija započetih investicija i mnogo više investicija u obnovljive izvore energije. Zbog toga nas očekuju i izmene zakona o energetici, donošenje novog zakona o obnovljivim izvorima energije, izmene zakona o efikasnom korišćenju energije”, rekla je Mihajlovićeva.

Trenutno je učešće rudarstva u BDP-u 1,9 odsto, a zajedno sa energetikom oko šest odsto. Mihajlovićeva je naglasila da može da bude značajno više, barem oko sedam odsto za godinu i po dana. Takođe, važno je da se sprovedu i strukturne reforme u javnim preduzećima, paralelno sa ovim procesima, jer trenutno ne može da se napreduje u Poglavlju 15 u pregovorima sa EU jer nisu izdvojene delatnosti u Srbijagasu, kaže Mihajlovićeva.

Ističući da će 2021. godina biti jednako teška ili još teža u ekonomskom smislu, ne samo za Srbiju, nego za ceo svet Mihajlovićeva je poručila: „Naš strateški pravac je članstvo u EU, a to znači još brže usklađivanje zakona, primena evropskih direktiva, što je važno i za poslovnu klimu. Verujem i da dijalog sa poslovnom zajednicom može da bude mnogo interaktivniji, da zajedno napravimo još bolji ambijent za investicije u Srbiji”, rekla je Mihajlovićeva dodajući da je 2019. godina bila godina za pamćenje, jer je Srbija privukla oko 55 odsto investicija u region i bila je veoma uspešna za razvoj infrastrukture.

„To što ove godine imamo manje investicija, oko dve milijarde evra, nije zbog nečeg što je uradila država, već zbog ukupne situacije sa pandemijom. Važno je da nastavimo da unapređujemo svoj zakonodavni okvir kako bismo privukli nove investicije”, navela je ministarka ističući da je zajednička radna grupa Vlade Srbije sa FIC-om bila efikasna i operativna, i da očekuje da sa novom vladom i radna grupa nastavi s radom, jer je važna zbog praćenja da li se ono što se dogovori i donese kao propis sprovodi kroz institucije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.