Srbija i NIS sarađuju na putu energetske tranzicije

Premijerka Ana Brnabić i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović razgovarale su danas sa delegacijom NIS-a - Vadimom Jakovljevim, predsednikom Odbora direktora, Kirilom Tjurdenjevim, generalnim direktorom NIS-a i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, a među temama su dominirale razvoj Petrohemije, pitanje carina za uvoz nafte iz trećih zemalja i skladištenje obaveznih rezervi nafte.

Razvoj HIP Petrohemije, nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnja na novim projektima i realizacija postojećih, kao i pitanje carina za uvoz nafte iz trećih zemalja i skladištenje obaveznih rezervi nafte bile su neke od tema današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović sa Vadimom Jakovljevim, predsednikom Odbora direktora NIS-a. d. i ruskom delegacijom koju su činili i Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Mihajlovićeva je ovom prilikom istakla da se odnosi Ministarstva rudarstva i energetike u ovom mandatu sa kompanijom NIS mogu oceniti najvišom ocenom.

„Sa NIS-om imamo odličnu saradnju na dnevnom nivou. Od toga da smo zajedno radili na definisanju novih zakonskih okvira, do realizacije trenutnih i planiranja budućih projekata. Srbija se ove godine okreće energetskoj tranziciji, donosimo važne odluke, koje se posebno odnose na sektor gasa i izgradnju novih gasnih kapaciteta. Takođe, zainteresovani smo i za projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije“, poručila je Mihajlovićeva.

Vadim Jakovljev je zahvalio potredsednici Mihajlović na neupitnoj podršci i dobroj saradnji, istakavši da je NIS uprkos izazovnoj 2020. godini uzrokovanoj korona virusom profitabilna kompanija, koja ima definisanu desetogodišnju strategiju razvoja.

Sastanku sa delegacijom NIS-a prethodio je sastanak predsednice i potpredsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i Zorane Mihajlović sa Vadimom Jakovljevim, Kirilom Tjurdenjevim i ambasadorom Russke Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.