Nuklearke u budućnosti

Srbija i nuklearke

O atomskim centralama, da li ih, gde, kada i kako graditi, da li ulagati u kapacitete u inostranstvu, treba li poput Rumuna ući u priču o malim, modularnim nuklearkama ili čekati da zažive nuklearne elektrane sa tehnologijom hladne fuzije. U današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa članovima Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS), dr Miodragom Mesarevićem, generalnim sekretarom Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju (WEC) i dr Ilijom Plećašom, predsednikom Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije”.

Nuklearke su u žižu javnosti u Srbije dospele posle nedavne izjave predsednika države, Aleksandra Vučića da bismo mogli postati suvlasnici pet, 10 ili 12 odsto u nuklearnoj elektrani Pakš u susednoj Mađarskoj.

Ova atomska centrala ima četri reaktora i obezbeđuje polovinu potreba ove susedne zemlje za električnom energijom. Mađarska je, inače, sa Rusijom započela projekat izgradnje još dva reaktora.

Sam pomen nuklearki nametnuo je više pitanja: Ima li Srbija novca za jednu takvu investiciju? Zar ne bi bilo pametnije graditi svoju nuklearku? Šta će biti sa moratorijumom (uvedenim u vreme bivše SFRJ, posle nesreći u nuklearnoj elektrani Černobilj)? Kako ćemo ulaziti u priču o nuklearkama kada nemamo kadrove? …

Sve ovo dešava se u vreme energetske krize, koja je pokazala da obnovljivi izvori energije (OIE) još nisu dorasli izazovu zamene fosilnih goriva i  svetskog ekološkog samita u Glazgovu – COP26, gde je, uostalom pitanje nukelarki istakao u svom izlaganju i srpski predsednik.

O atomskim centralama, da li ih, gde, kada i kako graditi, da li ulagati u kapacitete u inostranstvu (ovo nije prva ideja pre nesreće u Fukušimi čula se inicijativa da se kupi udeo u bugarskoj nuklearki Belene, od čije se gradnje, u međuvremenu, izgleda odustalo), treba li poput Rumuna ući u priču o malim, modularnim nuklearkama (projekat dogovoren onomad sa SAD) ili čekati da zažive nuklearne elektrane sa tehnologijom hladne fuzije… teme su o kojima u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa članovima Akademije inženjerskih nauka Srbije (AINS), dr Miodragom Mesarevićem, generalnim sekretarom Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju (WEC) i dr Ilijom Plećašom, predsednikom Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije”. Oba ova stručnjaka su i članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti