Srbija i Svetska banka partneri u zelenoj tranziciji

Krećemo s izradom ključnih strateških dokumenata, uključujući novu strategiju razvoja energetike do 2050. godine i nacionalni integrisani plan za klimu i energetiku. Podrška Svetske banke veoma je značajna kako bismo uspešno upravljali procesom energetske tranzicije”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovićeva u razgovoru sa regionalnom direktorkom SB za zapadni Balkan, Lindom van Gelder.

Podrška Svetske banke u procesu energetske tranzicije i novim investicijama u oblasti energetike i rudarstva u Srbiji bile su teme razgovora potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović sa regionalnom direktorkom Svetske banke (SB) za zapadni Balkan, Lindom van Gelder.

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija usvojila četiri nova zakona u oblasti energetike i rudarstva, koji predstavljaju prvi korak u energetskoj tranziciji, kao i da se kreće s izradom ključnih strateških dokumenata, uključujući novu strategiju razvoja energetike do 2050. godine i nacionalnog integrisanog plana za klimu i energetiku.

„U pripremi je i novi plan investicija koji će omogućiti da gradimo nove energetske kapacitete koji će osigurati energetsku bezbednost Srbije u narednim decenijama. Podrška Svetske banke veoma je značajna kako bismo uspešno upravljali procesom energetske tranzicije, kao i sa stanovišta novih investicija”, rekla je Mihajlovićeva.

Van Gelderova je rekla da je u prethodnom periodu postignut dobar napredak u saradnji Srbije sa Svetskom bankom i da očekuje uspešan nastavak te saradnje, pre svega u oblasti zelene tranzicije.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije Svetske banke za Srbiju, Stiven Ndegva, kao i regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu, Ari Naim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.