Srbija može da sprovede reforme koje su uslov za ulazak u EU

Srbija u region Zapadnog Balkana ima ključnu ulogu, jer se 65% njene trgovine odvija s EU. A Vlada Srbije ima moć da sprovede reforme, koje su uslov za otvaranje novih poglavlja u pregovorima za priključenje Srbije EU, rekao je juče u Evropskom parlamentu Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje.

Vlada Srbije ima svu potrebnu moć da sprovede evropske reforme, a tad će Evropska komisija moći da uveri članice EU da treba otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, izjavio je u Evropskom parlamentu evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, piše EURACTIV.rs.

Varheji je 19. juče na video-konferenciji s članovima Spoljnopolitičkog odbora (AFET) o situaciji u Srbiji i Crnoj Gori naglasio da se "jedinstvena prilika mora iskoristiti", takođe i zato što će to omogućiti da dijalog Beograd-Priština bude okončan uspehom.

Evropski komesar je istakao da je Srbija imala veoma dobre rezultate u ekonomskoj politici sve do epidemije korona virusa i, osvrćući se i na reforme u Crnoj Gori, dodao da je ohrabrujuće to da su sve zemlje Zapadnog Balkana odlučile da stvore jedinstveno tržište.

Varheji je ukazao na rešenost EU da regionu pomogne da se oporavi svojim paketom pomoći od devet milijardi evra za otklanjanje posledica epidemije i očekivanim prilivom međunarodne finansijske i ekonomske pomoći, kao i obezbeđenjem vakcine.

EU je dala i daće Zapadnom Balkanu najveću pomoć, taj region je ekonomski i trgovinski vezan za Uniju, podvukao je evropski komesar, uz opasku da Srbija u regionu ima ključnu ulogu jer se i 65% njene trgovine odvija s EU.

To pokazuje, po njegovim rečima, da drugi spoljni uticaji na Zapadni Balkan nikako ne mogu da dovedu u pitanje srž saradnje EU i tog regiona i zato što je to zalog priključivanja tog područja Evropskoj uniji.

Na pitanja poslanika o tome šta Evropska komisija misli da učini da bi se zaustavilo nazadovanje demokratije i manjak vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija, komesar je odgovorio ocenom da vlada u Beogradu sada može da sprovede reforme pravosuđa i drugog.

Varheji je rekao da je Evropska komisija zadovoljna time što je srpska vlada izradila medijsku strategiju, tako da se očekuje napredak u jačanju slobode izražavanja i medija.

Naveo je da Evropska komisija veruje da će nova vlada i parlament Srbije uložiti napore da se sve političke stranke uključe u politički život pre sledećh izbora u Srbiji kroz dve godine.

Kada je reč o Crnoj Gori, Varheji je rekao da se nova vlada Crne Gore, bez obzira ko je bude činio, suočava sa dva prioriteta koja su istaknuta u godišnjem izveštaju Komisije – produbljivanjem i ubrzavanjem refomi i prevazilaženjem socio-ekonomske krize nastale zbog pandemije korona virusa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.