Srbija na dobrom putu do zelenog, održivog oporavka

Sa današnjeg panela Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji na Kopaonik biznis forumu poručeno je da je Srbija je na dobrom putu ka održivom oporavku. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da će u resore kojima rukovodi biti uloženo blizu 16 milijardi evra. Cilj NIS-a je da svi biznis projekti koje realizuje istovremeno unapređuju zaštitu životne sredine, rekla je Jelena Popara iz NIS-a.

Srbija je na dobrom putu ka održivom oporavku, koji će biti postignut zajedničkim trudom i zalaganjima svih činilaca privrednog života zaključak svih učesnika panela Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji (Green and sustainable recovery: The Energy policy in Serbia), saopšteno je iz NIS-a, kompanije koja je i ove godine bila deo Kopaonik biznis foruma, koji se zbog pandemije Covid 19 održava u Beogradu, od 24. do 27. maja.

Panelisti su govorili o aktuelnoj energetskoj situaciji u Srbiji, promenama koje olakšavaju upotrebu obnovljivih izvora energije, kao i planovima za predstojeći period.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike je, kao uvodničar panela Zeleni i održiv oporavak: Energetska politika u Srbiji istakla da Vlada Srbije ulaže velike napore u ovoj oblasti, a prevashodno u domenu zakonodavstva koje treba da posluži kao temelj za postavljanje jasnih energetskih ciljeva i alata za njihovu realizaciju.

„Posebno su važni novi zakoni o korišćenju obnovljivih izvora energije i o energetskoj efikasnosti, između ostalog, zbog mogućnosti da se iskoristi potencijal solarne energije. Cilj je, takođe, da energetska efikasnost postane nacionalni projekat, jer Srbija danas troši oko 40 odsto više energije nego EU“, rekla je ministarka navodeći da će novi kapaciteti obuhvatati, pre svega, srednje i velike hidroelektrane, gasne elektrane, kao i solarne i vetroelektrane.

Potpredsednica Vlade je rekla i da vrednost investicija koje se planiraju u Srbiji u oblasti energetike i rudarstva, od kojih bi najveći deo trebalo da se realizuje u narednih 10 do 15 godina, iznosi blizu 16 milijardi evra.

„NIS je svestan značaja ulaganja u energetiku i zaštitu životne sredine“, rekla je Jelena Popara, direktorka Funkcije za internu reviziju i upravljanje rizicima i navela brojne projekte i investicije iz ovih oblasti, koje je kompanija realizovala od 2009. godine do danas.

Popara je istakla da je za to vreme samo u ekološke projekte NIS uložio gotovo 120 miliona evra, dok je u ukupan razvoj kompanije u ovom periodu uloženo više od tri milijarde evra.

„Cilj NIS-a je da svi biznis projekti koje realizuje istovremeno unapređuju zaštitu životne sredine, poput Duboke prerade u Rafineriji nafte Pančevo, TE-TO Pančevo, Aminskog postrojenja i mini elektrana“, recizirala je Popara.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije ključni u procesu energetske tranzicije Srbije, te da se Srbija sve više približava „zelenom dogovoru“ sa EU.

Mateo Kolanđeli, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan je izjavio da će Evropska banka za obnovu i razvoj nastaviti da pomaže u poboljšanju energetske efikasnosti u Srbiji, pre svega investicijama u modernizovanje postrojenja, kako bi ona u što kraćem roku radila u skladu sa evropskim standardima, kao i da će podsticati povećanje upotrebe električne energije.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions se u svom izlaganju osvrnuo na procedure u Srbiji za strane investitore i konstatovao da su one dobre, te da investitori u našoj zemlji, pre svega, očekuju predvidivost u poslovanju.

U finišu diskusije, Jelena Popara je napomenula i da je NIS jedan od pionira u oblasti održivog razvoja, koja se zalaže za održivo korišćenje prirodnih resursa, ali i pomoć zajednici u kojoj poslujemo. Ona je podsetila prisutne i na srednjoročni plan ulaganja NIS-a u periodu 2021-2023. godina, koji podrazumeva planove za realizaciju ekoloških projekata izrađenih u cilju potpune usaglašenosti sa zahtevima zakonskih propisa Republike Srbije i EU. Na nivou celog NIS-a planirana su ulaganja u iznosu od 1,5 miliona evra.

Hibridna forma ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma nije umanjila interesovanje gostiju i javnosti koji događaj prate putem online platforme, a među gostima i panelistima su se našli najviši predstavnici Vlade Srbije, stručnjaci i profesori. U skladu sa novonastalom situacijom u svetu, tema ovogodišnjeg foruma je Svet posle Covid-19: Novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.