Srbija na putu klimatski neutralnog razvoja i zelene energije

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona - o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i o obnovljivim izvorima energije, što treba da doprinese većim investicijama u ove sektore - da Srbija krene putem održivog,  klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, kaže ministarka rudarstvai energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Novi zakonski okvir omogućiće nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji, kaže potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović povodom usvajanja predloga četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

Naglašavajući da su novi zakoni baza razvoja i baza za otvaranje novih radnih mesta, ali i da će, takođe, omogućiti da Srbija krene putem klimatski neutralnog razvoja i zelene energije, s obzirom na to da će energija iz termoelektrana u budućnosti biti sve skuplja Mihajlovićeva je istakla i to da će novi zakoni omogućiće građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge četiri zakona – zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

„Nalazimo se u godini u kojoj moramo da razmišljamo kako da proizvodimo dovoljno električne i toplotne energije, kako da imamo dovoljno gasa, nafte i naftnih derivata, a sa druge strane da se razvijamo održivo, da razmišljamo o zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici. Zakoni koje je Vlada usvojila to omogućavaju, jer otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima, a svim građanima da pored toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas”, rekla je Mihajlovićeva navodeći da će novi zakoni omogućiti i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je posebno važno usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

„Potrebno je ne samo da se grade nove hidroelektrane, pre svega velike i srednje, već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo”, kaže Mihajlovićeva ukazujući da će novi zakoni omogućiće građanima niže račune i ličnu proizvodnju električne energije.

„Dugo smo čekali na nove zakone u energetskom sektoru kroz koje ćemo omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, a isto tako i da sami delom učestvuju, a delom uz pomoć države i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kućama i stanovima“, izjavila je prof. dr Zorana Mihajlović.

Podsećajući da Srbija baca 40 odsto više električne energije od svojih komšija iz regiona, što dalje znači i da su naši računi za struju i grejanje veći ministarka je rekla da „kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravimo upravu, kroz koju ćemo omogućiti građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, 50 odsto će ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti građani. U pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti najjednostavnija moguća, jer nije nam cilj da građani gube vreme po šalterima skupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju“.

Potpredsednica Vlade izjavila je da Srbija po prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će, između ostalog, omogućiti da svako ko troši električnu energiju može da bude i proizvođač.

„Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuju na postojeće instalacije u stanu i kući i za toliko koliko se električne energije proizvede biće vam niži računi. Kada niste kod kuće, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mrežu i čuva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge će vaši računi biti niži“, poručila je ministarka energetike.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.