Srbija obezbedila isporuke gasa za naredne tri godine

O ekonomskim ali i geopolitičkim aspektima novog gasnog aranžmana Rusije i Srbije u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa ekonomistom dr Goranom Radosavljevićem, profesorom Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i nekadašnjim generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS).

I srpska i ruska strana saopštile su da će se od 1. juna nastaviti nesmetani transport ruskog gasa ka Srbiji. Novi aranžman biće potpisan na tri godine, za kontinuiranu isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Cena, po naftnoj formuli, što znači da će bit nešto veća od sadašnjih 270 dolara za hiljadu kubnih metara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio takve uslove, da ćemo imati najbolju cenu gasa u Evropi i sigurno snabdevanje tokom zime. Reč je o ceni po takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će cena gasa biti od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Ostaje da se završe pregovori oko dodatnih 800.000 kubika gasa, jer Srbija zimi troši više od šest miliona dnevno, koliko će stizati prema novom aranžmanu.

Ostaje, takođe, da se vidi i kakve će biti reakcije Zapada na ovaj novi srpsko-ruski aranžman. Jer, gas nije samo berzanska roba već geopolitičko oružje, koje se poprilično koristi, pogotovo na relaciji takozvanih velikih sila ka zemljama poput Srbije, koje pokušavaju da zaštite svoje interese, insistirajući na tome da se geopolitički ne opredeluju.

O ekonomskim ali i geopolitičkim aspektima novog gasnog aranžmana Rusije i Srbije u današnjoj “Energiji Sputnika” Jelica Putniković razgovara sa ekonomistom dr Goranom Radosavljevićem, profesorom Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i nekadašnjim generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS).

Emisiju možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022