Srbija piše strategiju razvoja energetike do 2050.

Ovo je godina velikih promena u energetici. Usvojena su četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, na koja se dugo čekalo, koji su važni i za sigurnost snabdevanja energijom ali i za energetsku tranziciju, zdraviju životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena. Krećemo u izradu nove strategije razvoja energetike do 2030. godine, za koju je objavljen javni poziv, kaže Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Ministarstvo rudarstva i energetike juče je objavilo javni poziv za izradu strategije razvoja energetike Republike Srbije, kojom će se utvrditi energetska politika i uslovi za održivi razvoj energetike u periodu do 2050. godine. Cilj je da nacrt strategije, koji će se pripremati zajedno sa pružaocem usluga, odnosno konsultantom, koji će biti izabran putem javnog poziva, bude završen do novembra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da 2021. godina predstavlja prekretnicu u energetskom sektoru u kojoj se donose ne samo novi zakoni u ovoj oblasti, već se izrađuju i ključni strateški dokumenti, koji će odrediti pravac kojim ide srpska energetika u narednim decenijama.

„Ovo je godina velikih promena za energetski sektor, ali i prekretnica za energetsku politiku Srbije. Usvojena su četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike, na koja se dugo čekalo, koji su važni i za sigurnost snabdevanja energijom ali i za energetsku tranziciju, zdraviju životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena. Takođe, Vlada Srbije usvojila je i Zakon o klimatskim promenama, a prethodnih dana započeli smo i proces izrade integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine”, navela je potpredsednica Vlade ističući: „Pored nacionalnog plana za klimu i energetiku, krećemo i sa izradom nove strategije razvoja energetike do 2050. godine, sa kojom želimo da Srbija bude energetski bezbedna, ali i da živimo u zdravoj životnoj sredini. U izradu strategije biće uključeni najveći energetski privredni subjekti u zemlji, a takođe očekujemo da kroz javnu raspravu, predstavnici stručne i druge javnosti daju svoje mišljenje i sugestije, kako bismo na kraju dobili što kvalitetniji predlog strategije”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti