Srbija rešava problem kanalizacije i otpadnih voda

Tokom prve faze projekta Čista Srbija - izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture - biće izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i približno 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova. Plan je da tokom narednih pet godina komunalnu infrastrukturu dobije u više od 80 odsto lokalnih samouprava.

U okviru prve faze projekta Čista Srbija biće izgrađeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i približno 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže u 14 opština i gradova. Investiranjem u komunalnu infrastrukturu Srbija rešava problem kanalizacije i otpadnih voda.

Realizacija najvećeg projekta izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija zvanično je započela današnjim potpisivanjem relevantnih aneksa između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), kineskih investitora CBRC i predstavnika 14 lokalnih samouprava.

Čista Srbija

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada Čista Srbija, za čije je sprovođenje nadležno MGSI, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure najavio je da je plan Vlade Srbije da se u narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u više od 80 odsto lokalnih samouprava.

Ministar Momirović i direktor kineske građevinske korporacije CRBC Džang Sjaojuen potpisali su komercijalne ugovore o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Srbiji.

Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Posao za buduće generacije

„Želimo da investiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojenja za preradu otpadnih voda i na taj način našu zemlju učinimo značajno čistijom za buduće generacije“, poručio je ministar.

Lokacije gde će se projektovati i početi sa izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su: Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Kragujevac i Novi Sad.

„Nakon ovog projekta, Srbija neće biti ista. Za mene lično ovo je najvažnija investicija, jer od ovoga zavisi budućnost naše dece i uveren sam u to da ćemo uspeti da je sprovedemo u svim gradovima i opštinama”, naglasio je Momirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević iskazao je zahvalnost resornom ministarstvu na angažmanu oko sprovođenja ovog projekta i naglasio da izgradnja komunalne infrastrukture predstavlja višedecenijsku želju i očekivanje naših meštana, bez obzira na to da li pričamo o severu ili jugu Srbije.

Vučević je ukazao na to da je ovo projekat u interesu svih građana, da je Srbija na putu da postane čista, da bude bolje mesto za život.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.