Srbija započinje zelenu energetsku tranziciju

Srbija je dobila četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike i Zakon o klimatskim promenama, najavljeno je pisanje strategije razvoja energetike do 2050. godine i nacionalnog plana za klimu i energetiku. O tome kako sprovesti zelenu energetsku tranziciju što bezbolnije, i ekonomski i socijalno u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa dr Aleksandrom Tomić, predsednicom Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Srbija je dobila četiri nova zakona iz oblasti rudarstva i energetike i Zakon o klimatskim promenama, najavljeno je pisanje strategije razvoja energetike do 2050. godine i nacionalnog plana za klimu i energetiku. Sve je u duhu evropskih zakonskih regulativa i sprovođenja ciljeva Pariskog sporazuma.

I, sve je to za pohvalu. Ali, postavlja se pitanje možemo li tu energetsku tranziciju ka zelenoj energiji sprovesti, a da ne ugrozimo energetsku bezbednost i stabilnost snabdevanja tržišta energentima, pre svega električnom energijom. Jer, da podsetimo, ono što je pred Srbijom, koja više od 70 odsto struje proizvodi iz uglja je prelazak na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije umesto u termoelektranama na ugalj.

Tu se nameće i pitanje budućnosti Elektroprivrede Srbije, ne samo zbog poslovanja već i toga što izbacivanje uglja iz termosektora znači gašenje oko 17.000 radnih mesta u ovoj kompaniji i otprilike toliko u pratećoj industriji.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.