Srebro prošle godine poskupelo 22%

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja za petinu očekuje se blago pojeftinjenje srebra, navedeno je u izveštaju američkog Instituta za srebro World Silver Survey, uz napomenu da se to dešava uprkos globalnom ekonomskom uticaju rata u Ukrajini. Cena srebra je tokom 2021. usled oporavka industrije nakon izlaska iz pandemije virusa korone dostigla devetogodišnji maksimum.

Cena srebra je porasla za 22% u 2021. i dostigla devetogodišnji maksimum od 25,14 dolara po trojanskoj unci 2021. godine, kada je globalna potražnja za plemenitim metalom porasla za 19% na godišnjem nivou, prema „World Silver Survey 2022”, koji je bio nedavno objavio Srebrni institut.

Inače, trojanska unca se kao jedinica u međunarodnoj trgovini koristi samo za određivanje mase čistih metala najvišeg standarda.

Izveštaj takođe otkriva da je srebro prodato u rasponu od 24 do 28 dolara tokom prve polovine prošle godine, a da je onda dostiglo niži raspon od 22 do 26 dolara tokom druge polovine.

Globalna potražnja za srebrom na najvišem nivou od 2015.

Globalna potražnja za srebrom premašila je nivoe pre pandemije i dostigla 32.627 tona, što predstavlja najviši nivo od 2015. Industrijska proizvodnja porasla je za 9,3% na 15.807 tona prošle godine.

„Ovo je uglavnom odražavalo efekte nastavka industrijskih operacija i ponovnog otvaranja preduzeća dok su ekonomije počele da se oporavljaju od Covida. Drugi faktori podrške uključivali su zahteve kućne ekonomije, bum za potrošačku elektroniku, ulaganja u 5G infrastrukturu, izgradnju zaliha duž cevovoda za snabdevanje i rastuću krajnju upotrebu u zelenoj ekonomiji, uglavnom u fotonaponskoj opremi“, navodi Silver Institute.

Izveštaj takođe otkriva da je potražnja za srebrom u solarnoj industriji porasla za 13% na 3.536 tona prošle godine. Očekuje se da će ove godine porasti za još 12% na 3.950 tona.

Istraživači su rekli da trenutni prelazak na TOPCon module koji predstavljaju solarnu tehnologiju sledeće generacije kao i tekuće usvajanje HJT heterospojnih ćelija, za koje je potrebno 30% do 80% više srebra od trenutnih panela, može gurnuti fotonaponsku industriju ka većoj potrošnji srebra.

„Kao takva, predviđa se da će potražnja za fotonaponskim srebrom ostati zdrava jer se povećanje kapaciteta suprotstavlja negativnoj „širini prsta” za koju se očekuje da će pasti za dodatnih 30% na 25 μm do 2025. godine“, rekao je Institut za srebro, napominjući da „širina prsta ” je širina linija srebrne paste koje su odštampane na prednjoj i zadnjoj strani panela.

Cena srebra u 2022. godini ipak stabilna

Gledajući unapred, Silver institut je rekao da će se povećanje cena plemenitih metala pod uticajem rata u Ukrajini pokazati kratkotrajnim. Tvrdi se da će tradicionalni srebrni makro pokretači uskoro zauzeti centralno mesto.

„Verujemo da će se cena srebra zadržati u svom nedavnom opsegu trgovanja u narednih nekoliko meseci, čak i nakon što podrška ukrajinskog sukoba nestane. Kasnije tokom godine, međutim, biće teško izbeći likvidacije i pad cena“, upozoravaju iz Instituta.

Sve u svemu, Američki institut predviđa da će cena srebra u proseku biti 23,90 dolara po trojanskoj unci 2022.

Izvor: PV Magazin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti