bolji uspeh časove muzike

Srednjoškolci postižu bolji uspeh ako pohađaju i časove muzike

Opsežna studija iz 2019. sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi pokazuje da su učenici koji su pohađali časove muzike u srednjoj školi imali bolje rezultate u predmetima kao što su engleski jezik, prirodne nauke i matematika. Ne samo da su učenici koji pohađaju časove muzike radili bolje od onih koji nisu muzičari, već su učenici koji su svirali neki instrument bili bolji od onih koji su pevali.

Istraživači su prikupili podatke za više od 100.000 učenika u srednjim školama širom Britanske Kolumbije. Ovo je obuhvatilo sve učenike koji su maturirali između 2012. i 2015. godine. Više od 15.000 njih je pohađalo časove muzike tokom svog boravka u srednjoj školi. Srednjoškolci postižu bolji uspeh ako pohađaju i časove muzike.

Kada su uporedili rezultate testova učenika koji su pohađali časove muzike sa rezultatima njihovih vršnjaka koji nisu, istraživači su uočili a su muzičari dobili više ocene iz niza različitih školskih predmeta. Ovakva istraživanja su već rađena, ali ova studija, iz 2019.godine, mnogo je veća i uzela je u obzir druge faktore, koji su možda uticali na rezultate.

Na primer, možda su učenici koji su pohađali časove muzike bili ohrabreni time što su već imali dobre ocene. Ili su možda učenici bili manje ili više skloni da pohađaju časove muzike, u zavisnosti od njihovog socioekonomskog porekla, što bi, takođe, moglo uticati na rezultate tokom školovanja. Istraživački tim je uzeo u obzir i ove faktore u svojoj analizi podataka. Na kraju su, ipak, otkrili jasan uticaj časova muzike na uspeh učenika.

Muzičari bolji i od pevača

Ne samo da su učenici koji pohađaju časove muzike radili bolje od onih koji nisu muzičari, već su učenici koji su svirali neki instrument bili bolji od onih koji su pevali. Ovo bi moglo da se dovede u vezu sa nivoom do kog su stigli baveći se muzikom.

„Učenje sviranja muzičkog instrumenta i sviranja u ansamblu je veoma zahtevno. Učenik mora da nauči da čita note, da razvija koordinaciju oko-ruka-um, da razvija i izoštrava veštine slušanja, da razvija timske veštine sviranja u ansamblu i da razvija disciplinu za vežbanje”, kaže Martin Gun, jedan od istraživača koji su uključeni u studiju.

Ovo nije prva studija koja povezuje časove muzike sa školskim učinkom. Ali, nekoliko prethodnih studija nije korigovalo prethodni uspeh učenika ili socioekonomsku pozadinu. Jedan rad koji se često pominje u kontekstu veze između muzičke prakse i uspeha u školi je članak iz 2008. godine, koji pokazuje da je veća verovatnoća da će Nobelovci iz naučnih oblasti imati hobi iz oblasti muzike, nego drugi ljudi (uključujući druge naučnike). Ali oni su prikupljali podatke iz niza različitih izvora koje je bilo veoma teško uporediti, a grupa Nobelovaca je, naravno, bila mala.

S druge strane, ova studija UBC-a uključuje podatke iz uporedivih grupa – učenike istog uzrasta u istim školama u istom geografskom regionu – i isključuje niz drugih faktora, koji bi mogli da objasne zašto su učenici muzike imali bolji učinak u školi.

Zašto muzika čini ove učenike boljim?

Ono što nam ova studija ne govori je zašto muzika čini ove učenike boljim. U istraživanju se spominje nekoliko mogućih objašnjenja. Nekoliko studija povezuje muzičku praksu sa neurološkim promenama koje poboljšavaju određene funkcije mozga. Ovo bi moglo objasniti kako savladavanje muzičarskih veština utiče na pamćenje ili veštine planiranja, na primer.

Istraživači, takođe, smatraju da postoji mogući motivacioni faktor: učenici koji pohađaju časove muzike vide opipljiv rezultat iz prakse – postaju bolji – i to bi mogli primeniti na druge oblasti u život – školovanje. I, na kraju, netakmičarski timski aspekt zajedničkog sviranja bi mogao ojačati društveni razvoj učenika, što bi im pomoglo i u drugim oblastima.

Šta god da su razlozi, čini se da je dobra ideja insistirati na muzičkom obrazovanju u srednjim školama.

Izvor: Forbes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti