Srpska: Cena struje na pregovaračkom stolu privrednika i ministarstva

Na sastanku ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića sa predstavnicima Elektroprivrede RS, Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca konstatovano je da je zbog povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije, neophodno povećanje cene ovog energenta za narednu godinu. Uz saglasnost da je cenu struje za privredu potrebno korigovati, privrednici insistiraju na daljim razgovorima na tu temu, do donošenja konačne odluke.

Privrednici u Republici Srpskoj iduće godine će skuplje plaćati električnu energiju, a umesto ovogodišnjih 53 evra, cena će se kretati između 60 i 68 evra po megavatu.

Naime, privredici su na sastanku sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i rukovodstvom Elektroprivrede RS, jednoglasno prihvatili da se koriguje cena struje za njihove potrebe, ali nije postignuta saglasnost o visini cene.

Usaglašavanje rasta cene

„Privrednici pristaju na povećanje cene sa 53 na 60 evra po megavatu, dok iz Elektroprivrede RS traže veće povećanje, odnosno cenu od 68 evra po megavatu. To je za privrednike neprihvatljivo, jer bi predstavljalo povećanje od skoro 30 odsto. Kada taj iznos uporedimo sa cenom od 38 evra po megavatu iz 2020. godine, to bi onda značilo skoro duplo skuplju struju“, kaže neimenovani izvor za portal Capital.ba.

Kako ističe, problem je što iz ERS ne mogu da garantuju ni cenu koja je privrednicima prihvatljiva.

S druge strane, iz resornog ministarstva saopšteno je da je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić održao konsultacije sa predstavnicima Elektroprivrede RS, Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca na kojem je konstatovano da je došlo do povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije koji bitno utiču na proizvodnu cenu kilovat-sata i da zato postoji potreba povećanja cene električne energije za narednu godinu.

Nastavljaju se razgovori

„Predstavnici privrednih asocijacija su pokazali razumevanje i izneli jednoglasan stav da je cenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši potrebu da ovo pitanje, pre donošenja konačne odluke, bude predmet daljih razgovora“, navodi se u saopštenju.

Đokić je naglasio, kako se navodi, da će Republika Srpska i sa povećanjem cene električne energije imati i dalje najpovoljniju i najnižu cenu od svih država u našem okruženju.

„Ključni interes Vlade Republike Srpske je i dalje da se održi i stalno unapređuje privredna aktivnost u Republici Srpskoj i zato će nastaviti da pruža podršku merama koje stoje na raspolaganju“, navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovoreno da se u narednom periodu nastave konsultacije na temu cene električne energije, u cilju postizanja adekvatnog dogovora i zadovoljavajućeg rješenja za sve uključene strane.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.