Energenata će biti

Srpska: Dobra hidrologija stabilizovala proizvodnju struje

Hidrološka situacija u akumulacijama elektroenergetskog sistema Republike Srpske je dobra, zahvaljujući obilnim padavinama krajem prošle godine. Zbog visokih temperatura za ovo doba, potrošnja prvog i drugog januara, u odnosu na prošlu godinu, manja je za 9 -10 odsto. Za hidroenergetičare problem može da izazove nedostatak snega na planinama, koji predstavlja zalihe vode u zaleđu slivnih područja.

Zahvaljujući obilnim padavinama u novembru i decembru, elektrane, koje nemaju ozbiljnije akumulacije, sav dotok prerađuju na dnevnom nivou. Zbog prosečno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine i cene struje na otvorenom tržištu su manje.

Manja je i potrošnja struje na dnevnom nivou, u odnosu na period od pre jedne godine. O promeni cene struje, kao mogućem uzroku smanjenja, moći će da se govori tek posle obračunskog perioda.

Manja praznična potrošnja

„Možemo reći da je potrošnja prvog i drugog januara, u odnosu na prošlu godinu, manja za 9 -10 odsto. To smanjenje je prvenstveno izazvano visokim temperaturama za ovo doba. One su za 3-4 stepena veće u odnosu na isti period prošle godine – ističe izvršni direktor za tehničke poslove MH Elektroprivreda Republike Srpske Ivan Koprivica.

Hidroakumulacija Bileća, koja je rezerva energije u domaćem sistemu, trenutno je iznad plana i predstavlja sigurnost za domaće snabdevanje. Trenutno su u pogonu dva agregata HE na Trebišnjici.

„Kota je izuzetno dobra za ovo doba godine. Ona je u skladu sa našim planovima i očekivanjima. Očekujemo i u ovom mesecu određene količine padavina, s obzirom da je statistički gledano, januar jedan od najkišnijih i neće biti problema sa električnom energijom u Srpskoj”, naglasio je Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom, ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

Raspoloživi agregati

Za hidroenergetičare, dugoročno, problem može da bude nedostatak snega na planinama, koji predstavlja zalihe vode u zaleđu slivnih područja.

„Agregati su raspoloživi za potrebe sistema, a naravno, dosta toga zavisi od tržišta električne energije. U prazničnim danima primetan je osetan pad cena, ali mislim da će, kada praznici prođu, i cene biti veće”, rekao je Mitrović.

To će, ukoliko se ukaže potreba, stvoriti prostor i za izvoz električne energije. Iz Elektroprivrede su potvrdili da su u punoj pogonskoj spremnosti i dve termoelektrane, i da na zalihama ima dovoljno uglja.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti