Da li je dobrodošla konkurencija među investitorima u solarnu energiju?

Srpska: Druga solarna elektrana ERS-a

Projektovana snaga solarne elektrane Trebinje 2, koja će biti u vlasništvu ERS-a, nešto je veća od 53 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od oko 85 gigavat časova struje. Vrednost njene izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cenama, iznosi oko četrdeset pet miliona evra.

Na osnovu Koncesionog ugovora sa Vladom Srpskom, Elektroprivreda Republike Srpske trebalo bi da dobije još jednu solarnu elektranu u naredne dve godine. Projektovana snaga budućeg objekta je oko 53,5 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od 85 gigavat časova električne energije.

Uz izgradnju SE Trebinje 1, snage 73 megavata, to će biti druga solarna elektrana ERS-a, piše ers.ba.

Energetska stabilnosti

Reč je o solarnoj elektrani, koja bi bila u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, na platou Zubaca kod Trebinja.

Značaj ovog energetskog objekta je u njegovom dodatnom doprinosu energetskoj stabilnosti domaćem sistemu.

„Sve što napravimo, što ostane u Republici Srpskoj, doprineće povoljnijim cenama za domaćinstva i privredu. Upravo to je naš cilj – napraviti što više objekata, posebno iz obnovljivih izvora koji se finansiraju iz međunarodnih finansijskih institucija, iz komercijalnih banaka. Želimo da ERS bude najpovoljniji snabdevač u Evropi”, rekao je Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Javna nabavka

Projektovana snaga solarne elektrane je nešto veća od 53 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od oko 85 gigavat časova struje. Solarna elektrana Trebinje dva spremna je za sprovođenje javne nabavke koja bi mogla da potraje i do godinu dana.

Predviđeni model izgradnje je IPS+F, što podrazumeva pronalazak izvođača koji će izgraditi solarnu elektranu koja bi se isplatila za trinaest godina. Vrednost izgradnje sa priključnom mrežom, razvodnim postrojenjem i pristupnim putevima, po sadašnjim cenama, iznosi oko četrdeset pet miliona evra.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti