Srpska: Energetska efikasnost javnih objekata u fokusu 2023.

Republika Srpska će u 2023. godini uložiti 10 miliona KM za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, uz dalje sprovođenje aktuelnih projekata u ovoj oblasti. Pored toga, cilj je i unapređenja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, kao i razvoj i primena različitih mehanizama finansiranja mera energetske efikasnosti u privatnom sektoru.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti je opštedruštveni cilj i strateško opredeljenje Vlade Republike Srpske. Pored uštede na materijalnim troškovima za grejanje i električnu energiju i smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, ovakvo opredeljenje vodi ka poboljšanju ukupnog privrednog ambijenta.

U skladu sa tim, kako je najavio ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik, za unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima Republike Srpske, u 2023. godini je planirano ukupno ulaganje od 10 miliona KM, kao i nastavak sprovođenja aktuelnih projekata u ovoj oblasti.

Planirani objekti

„U okviru projekta energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Nemačke razvojne banke, planirana je sveobuhvatna sanacija pet javnih objekata, a procenjena vrednost investicije iznosi od 7,5 do 8 miliona KM”, rekao je Vipotnik.

Ovaj projekat se, kako je precizirao, bazira na unapređenju mera energetske efikasnosti, prvenstveno školskih i predškolskih javnih objekata, čime bi trebalo da se poboljšaju uslovi i komfor korisnika tih objekata.

Kroz projekat energetske efikasnosti koji se finansira iz grant sredstava Zelenog klimatskog fonda, biće uloženo 1,2 miliona KM.

Strategija obnova zgrada

Osim konkretnih aktivnosti na energetskoj obnovi objekata, Vipotnik kaže i da je planirano usvajanje Strategije obnove zgrada u Republici Srpskoj za period do 2050. godine.

„Usvajanjem ove strategije i ispunjavanjem obaveza, Vlada Srpske će iskazati i jasnu podršku razvoju domaće privrede koja se bavi proizvodnjom i snabdevanjem materijala i opreme za obnovu zgrada, razvojem efikasnijih i karbon-neutralnih sistema za grejanje i hlađenje – istakao je Vipotnik.

Uticaj na klimatske promene

Govoreći o klimatskim promenama, Vipotnik je naglasio da će se u narednom periodu stvarati uslovi za efikasno korišćenje prirodnih resursa, uz niske emisije ugljenika. Takođe, forsiraće se socijalna uključenost i jačanje regionalne saradnje na svim nivoima – od javnog sektora, akademskih zajednica, do preduzetnika i privrednih društava.

„Deo rešenja je u povećanju količine energije proizvedene iz obnovljivih izvora, uz što manje posledice po životnu sredinu, a deo u povećanju mera energetske efikasnosti. Zato ćemo, uz postojeće projekte u sferi energetske efikasnosti, nastojati da kreiramo i nove, odnosno da sagledamo mogućnost unapređenja energetske efikasnosti u stambenom sektoru, ali i razvoju i primeni različitih mehanizama finansiranja mera energetske efikasnosti u privatnom sektoru“, rekao je Vipotnik.

Operativne baze podataka

Ministar smatra da je neophodno i nadograđivanje jedinstvenog prostorno-informacionog sistema Republike Srpske, što podrazumeva prikupljanje i unos prostornih podataka koji nedostaju i kontinuirano povećanje broja dostupnih vrsta operativnih baza podataka.

„Cilj je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju unapredi pravni i regulatorni okvir iz svoje nadležnosti, stvori uslove za efikasno, efektivno i ekonomično upravljanje prostorom, zaštitom životne sredine i da ojača ambijent poslovanja i konkurentnost u oblasti građenja“, poručio je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti