Srpska: Male hidroelektrane izlaze iz sistema podsticaja

Većina vlasnika malih hidroelektrana (MHE) u Republici Srpskoj je tokom 2022. godine izašla iz sistema podsticaja i opredelila se za slobodno tržište i prodaju struje na berzi. Opredelili su se za sistem premije i potpisali nove ugovore po kojima će im Operater sistema podsticaja plaćati samo razliku u ceni, ukoliko tržišna cena po kojoj prodaju svoju struju bude niža od utvrđene garantovane cene električne energije.

Usled ogromnog rasta cena električne energije koja je prošle godine u pojedinim trenucima dostizala i 300 evra po megavatu, vlasnici malih hidroelektrana (MHE) iz razumljivih razloga su odustali od prodaje struje Elektroprivredi RS po garantovanoj ceni od oko 70 evra po megavatu.

Umesto toga, odlučili su se da izađu iz sistema podsticaja i da struju koja je proizvedena u njihovim postrojenjima prodaju po tržišnoj ceni koja je znatno pojeftinila u odnosu na prošlu godinu. Njena cena je juče na berzi iznosila oko 105 evra po megavatu.

Isporučena struja

Prema zvaničnim podacima Operatera sistema podsticaja (OSP), zavisnog preduzeća u okviru Elektroprivrede RS preko kojeg se vlasnicima MHE plaća isporučena struja i isplaćuju podsticaji, u proteklih pet godina najviše električne energije isporučila je firma Hidroinvest iz Rogatice koja je vlasnik MHE Ustiprača i MHE Dub. Ta firma je ERS-u po garantovanoj ceni isporučila struju u vrednosti od 38 miliona KM.

Sledi Hidroelektrana Bočac, vlasnik MHE Bočac 2 i MHE Kućna turbina koja je od 2018. do kraja prošle godine prihodovala oko 17 miliona KM, zatim Eling Teslić koji je vlasnik tri MHE – Divič, Ilomska i Studena. Eling je za isporučenu struju od OSP-a prihodovao oko 13 miliona KM.

Po deset miliona KM za poslednjih pet godina prihodovale su banjalučke firme EHE, vlasnik MHE Zapeće i firma Elektros u čijem vlasništvu je MHE Govza BG1, a listu najvećih proizvođača struje iz malih hidroelektrana sa oko 8,5 miliona KM prihoda zatvara teslićka firma Petrol Hidroenergija, čiji suvlasnik je Dragoljub Malić, vlasnik firme Eling koja je svojevrstan revolucionar u ovom biznisu u RS.

Prelazak na slobodno tržište

Bojan Šapurić, direktor Operatera sistema podsticaja (OSP) koje je zavisno preduzeće Elektroprivrede RS objašnjava da su svi vlasnici MHE kojima je to zakon omogućavao odustali od isporuke struje ERS-u po garantovanoj ceni i prešli na slobodno tržište, ali po sistemu premije.

„Oni su prešli na tzv. sistem premije i potpisali nove ugovore po kojima će im OSP plaćati samo razliku u ceni, ukoliko tržišna cena po kojoj prodaju svoju struju bude niža od utvrđene garantovane cene električne energije“, objašnjava Šapurić.

On dodaje da to praktično znači da OSP u ovom trenutku nema nikakvih obaveza prema vlasnicima MHE, osim prema onima koji su se skoro uključili u sistem podsticaja i koji po zakonu dve godine ne mogu da izađu iz sistema.

Naknada za OIE

Regulatorne komisije za energetiku RS objasnili su da se po osnovu naknade za obnovljive izvore energije na račun ERS-a tokom poslednje decenije slivalo više od 20 miliona maraka godišnje, koje su uglavnom završavale na računima vlasnika MHE i drugih proizvođača struje iz obnovljivih izvora.

Sagovornik iz RERS-a kaže da je izlazak većine MHE iz sistema podsticaja opredelio RERS da višestruko umanji visinu naknade za obnovljive izvore energije.

„Ta naknada se poslednjih godina kretala od 0,0052 KM po kilovatu, preko 0,0075, pa do 0,0064 KM po kilovatu, koliko je iznosila prošle godine. Po tom osnovu na račun OSP-a slilo se 26 miliona KM i tim sredstvima je plaćana električna energija koja je u energetski sistem Srpske isporučena iz obnovljivih izvora energije, odnosno iz MHE, kao i solarnih, vetroelektrana i elektrana na biogas i biomasu“, objašnjava naš izvor.

Od obnovljivih izvora 2,77 miliona KM

Kako kaže, ocenjeno da je po osnovu naknade za obnovljive izvore energije koju plaćaju krajnji kupci ove godine potrebno prikupiti oko 2,77 miliona KM.

„RERS je odluku o iznosu ukupno potrebne naknade doneo na osnovu utvrđenih garantovanih otkupnih cena i premija, referentne tržišne cene, planirane proizvodnje iz obnovljivih izvora, kao i razlike između prihoda i rashoda u sistemu podsticaja iz prethodne godine. Pošto je bilansirana potrošnja krajnjih kupaca u RS oko 3,94 milijarde kilovata, donesena je odluka da od 1. januara ove godine naknada za obnovljive izvore iznosi 0,0007 KM po kilovatu i devet puta je manja nego prošle godine“, precizira sagovornik.

Izvor: Capital

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti