Srpska: Nepovoljna hidrologija vodi ERS u gubitak

Kada je povoljna hidrologija i normalan režim rada termoelektrana, Republika Srpska može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što joj treba. Međutim, zbog suše koja traje već dve godine, ERS neće imati finansijski pozitivnu 2022. godinu. Povećanje cene za privredu je neminovno, dok cena električne energije za domaćinstva ne može da se menja, ali je neophodna štednja, ističe Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi R. Srpske.

Zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) završiće ovu godinu s gubitkom. Sledi poskupljenje struje za privredu, kao i podsticaji domaćinstava na štednju, izjavio je ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić objašnjava da je u ovoj godini već potrošeno više od 70 miliona KM na uvoz električne energije. Jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje Termoelektrane Ugljevik s mreže, čak 24 puta u ovoj godini.

Enormno skupa struja

„To su bili jako veliki troškovi. Morali smo da kupujemo energiju, u nekim trenucima da plaćamo i po 500 evra po megavat satu, a isporučivali smo je potrošačima po cenama koje su nekoliko desetina puta manje“, kaže Đokić.

Ministar podseća da su cene električne energije na tržištu trenutno od 130 do 180 evra po megavat satu, ali i da se u danu to menja.

„Pre 20 dana cena je bila viša od 400 evra, a u nekim momentima u ovoj godini dolazila je i do 1.000 evra“, dodaje.

Dve sušne godine

Kada je povoljna hidrologija i normalan režim rada termoelektrana, Republika Srpska može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što joj treba. Međutim, u ovoj godini to nije slučaj.

„U ovoj godini to nismo mogli da ostvarimo jer imamo već dve sušne godine. To je složen, a negativan uticaj na nas, naročito u ovoj godini kada je cena električne energije jako porasla“, ističe Đokić.

Zbog svega, izvesno je da će Elektroprivreda RS godinu završiti u gubitku.

„Elektroprivreda neće moći da ima finansijski pozitivnu 2022. godinu, već će imati gubitak. Ja ne verujem da se u iduća tri meseca situacija može drastično promeniti, da dođe do poboljšanja hidrologije, uvećane proizvodnje, a smanjene potrošnje, pa da tako postignemo balans“, navodi Đokić.

Rast cena struje za privredu

Ministar ističe da je Vlada Republike Srpske odlučna da zadrži trenutnu politiku cena, odnosno da RS i dalje ima najniže cene električne energije u regionu.

„Moguće je da će doći do procene cena za privredu i to se naprosto ne može izbeći. Narednih nedelja  imaćemo intenzivne razgovore s privrednicima koji već znaju za mogućnost rasta cena – oni razumeju razloge, ali moramo sve da usaglasimo. Ne možemo opteretiti privredu više nego što ona može da podnese, ali moramo da vodimo računa i o tome da imamo energetski sistem koji će biti u stanju da proizvodi dovoljno električne energije i za potrebe privrede i za domaćinstva“, kaže Đokić.

Ističe da će s privrednicima videti kako će se odrediti povećanje cene, da li po pragovima potrošnje, delatnostima ili na drugi način, ali i dodaje da će se težiti tome da rast cena struje ne dovede kompanije u otežano poslovanje.

Energetska efikasnost

Program mera energetske efikasnosti, odnosno program štednje električne energije izradila je ERS, ali on još nije usvojen u Vladi.

„U pripremi je, moramo voditi računa o tome šta možemo da učinimo po tom pitanju, a šta nisu nadležnosti Vlade. U svakom slučaju, moramo da približimo građanima potrebu za uštedama energije, za racionalnim korišćenjem energije. Kod nas ima dosta neracionalnog korišćenja zato što mnogi smatraju da se energija dobija bez troškova, a oni su, realno, ogromni“, naglašava Đokić.

Cena električne energije za domaćinstva ne može da se menja, dodaje Đokić. Ističe da je protiv njihove promene, ali i da je neophodna štednja kao bi se na taj način umanjio pritisak na Elektroprivredu, da bi imala višak struje za prodaju na stranom tržištu.

Reforme u proizvodnji

Što se tiče reforme proizvodnih preduzeća ERS, koja je predviđena Programom ekonomskih reformi, Đokić kaže da će u narednih mesec dana izabrati konsultanta koji će s Vladom i ERS raditi na restrukturiranju i reorganizovanju preduzeća.

„To je neophodan proces i kasnimo s njim. Trenutno ne možemo da govorimo o tome koliki je višak radnika u tim preduzećima, dok ne uradimo program, ali sigurno je da viškova ima u svim proizvodnim preduzećima. Moramo preduzeti odlučne mere da to smanjimo, jer to nije održivo za sistem. U distributivnim preduzećima je takođe bio višak i on je smanjen kroz program otpremnina i prirodnim odlivom i ta reforma je završena“, ističe Đokić.

Sumiranje projekata

S obzirom na to da se nalazi na kraju mandata u aktuelnom sazivu Vlade, Đokić žali što određene projekte nije uspeo da dovede u višu fazu, a kao primer izdvaja hidroelektranu Buk Bijela.

„Taj projekat smo pokrenuli, ali on se konstantno usporava. Takođe, još su komplikovane administrativne procedure, kao, na primer, za ekološke dozvole. Žao mi je što u toj dinamici nismo postigli viši nivo, ali sam ponosan na to što zaključujemo mandat Vlade s ugovorenim projektima u sektoru energetike u vrednosti preko 2,2 milijarde KM, s pripremom da već u martu možemo govoriti o još jednoj milijardi KM. To je veliki napredak u obimu investicija“, zaključuje Đokić.

Izvor: Bloomberg Adria

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti