Srpska – regionalni lider po investiranju u energetiku

Ukupna planirana vrednost investicija od energetskih projekata u Srpskoj iznosi više od 2,2 milijarde KM, a energetski objekti, u okviru ovih projekata, mogu da budu izgrađeni najkasnije u narednih pet godina, izjavio je Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Srpska je lider u regionu po broju i obimu vrednosti energetskih objekata koji se trenutno grade. Njihova ukupna vrednost iznosi milijardu i 550 miliona KM, dok je u toku priprema za ugovaranje radova za objekte čija je vrednost 700 miliona KM.

Ističući ove podatke, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je objasnio da se u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske, kao nosioca koncesija, trenutno sprovode aktivnosti na izgradnji objekta HE Dabar, instalisane snage 159 megavata čija je investicija u vrednosti oko 660 miliona KM, zatim, HE Buk Bijela, koju realizuju elektroprivrede Republike Srpske i Srbije, u vrednosti projekta od oko 200 miliona evra, kao i HE Bistrica, instalisane snage 34 megavata, u vrednosti od oko 103 miliona evra.

„Gradi se i vetroelektrana Grebak, instalisane snage 66 megavata, u vrednosti investicije od oko 162 miliona KM, HE Ulog kod Kalinovika, instalisane snage 35 megavata, u vrednosti od oko 140 miliona KM, a u pripremi je ugovaranje radova za izgradnju više solarnih elektrana u Hercegovini, na području Nevesinja, Bileće i Trebinje“, istakao je Đokić.

Ministar je rekao da se trenutno radi i na dodeli koncesija za nekoliko projekata u Berkovićima i Ljubinju, dodajući da će uskoro biti raspisan i javni poziv za zaključenje koncesionog ugovora za vetroelektranu Trusina.

Pokušaj iz FBiH da se blokira izgradnja HE Buk Bijela

Realizacijom ovih projekata u Republici Srpskoj, prema rečima ministra, biće povećana proizvodnja zelene energije,, u odnosu na dominantnu proizvodnju energije iz uglja, za 62 odsto.

Govoreći o pokušaju bošnjačkih političara iz FBiH da putem Ustavnog suda BiH blokiraju realizaciju projekta izgradnje HE Buk Bijela, Đokić je to ocenio kao „suludu ideju“ jer ovaj projekat doprinosi ekonomskom razvoju Republike Srpske i BiH.

„Valjda je cilj svake države da ima što više investicija, a ne da ih sprečava. Ovo pokazuje jednu dimenziju štetnih odnosa koji se razvijaju u BiH“, rekao je Đokić, izražavajući očekivanje da Ustavni sud BiH neće biti spreman da donosi štetne odluke po BiH, jer je do sada u projekat izgradnje ove hidroelektrane utrošeno 77 miliona KM.

Đokić je istakao da bi, ukoliko bi neko blokirao taj posao, morao da odgovara prema onima čiji je novac ovde uložen, na osnovu odobrenja koje je dato u legalnom i zakonitom postupku.

„Uveren sam – ako bi Ustavni sud BiH ili neko drugi pokušao da zaustavi ove radove i spreči ostvarenje namera partnera elektroprivreda Republike Srpske i Srbije – da bi oni pokrenuli arbitražni spor protiv BiH koji bi na kraju dobili i koji bi bio veći od 1,5 milijardi KM“, istakao je Đokić.

Projekat gasifikacije u RS

Đokić je rekao da se projekat gasifikacije Republike Srpske nalazi u fazi planiranja, napominjući da se ne može krenuti dalje sa ovim projektom dok se ne definišu tačke interkonekcije BiH sa susednim državama.

„U toku je postupak odobravanja interkonekcije, a na osnovu potrebe da se zaključe međudržavni ugovori između BiH i Srbije, kao i BiH i Hrvatske. Od ranije postoji zahtev za odobravanje južne interkonekcije na području Hercegovine i istočne konekcije na području Bijeljine prema Srbiji“, pojasnio je Đokić.

Ministar je naveo da je obavešten da Savet ministara nije odobrio nijednu od dve interkonekcije, ističući da je na ovaj način napravljena ogromna greška.

„Ovo pokazuje da organi BiH dovode Republiku Srpsku u nepovoljan položaj, ometaju naš ekonomski rast i razvoj i sprečavaju gasifikaciju koja je projekat od strateškog značaja u Republici Srpskoj i koja je planirana Strategijom razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine“, ukazao je Đokić.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske rekao je da je uveren da će se pronaći rešenje za prevazilaženje ove situacije, najavljujući da će u utorak, 12. jula, u Sarajevu tim povodom imati sastanak sa predstavnicima Sekretarijata energetske zajednice.

Đokić je podsetio da je planirano da se projekat gasifikacije Republike Srpske realizuje izgradnjom magistralnog gasovoda sa ruskim, ali i sa drugim partnerima, iz pravca Bijeljine prema Banjaluci i Novom Gradu.

Ugovori o koncesiji za eksploataciju železne rude i kamena krečnjaka iz Ljubije

Resorno ministarstvo zaključilo je ugovor o koncesiji sa kompanijom „Arselol Mital“ za eksploataciju do 3,5 miliona tona železne rude na području Ljubije do 2027. godine, rekao je Đokić, navodeći da ova investicija iznosi oko 12 miliona KM, bez troškova rekonstrukcije železničke pruge na potezu Ljubija-Omarska.

On je rekao da veruje da će „Arselol Mital“ ispuniti ugovorne obaveze prema kojima bi do jeseni trebalo da se izvrše svi pripremni radovi i aktivira ovaj rudnik. Otvaranjem ovog rudnika stvoriće se uslovi za zaposlenje najmanje sto novih radnika.

Nabavka i cene energenata u Srpskoj i BiH

Vlada Republike Srpske će, kako je rekao Đokić, učiniti sve da Srpskoj obezbedi dovoljne količine svih energenata i da kontinuirano bude u toku sa stanjem rezervi, mogućim kacitetima rezervi i mogućnostima za obezbeđivanje rezervi u narednom periodu.

„Imamo iskrenu partnersku saradnju i podršku iz Ruske Federacije. Trenutno imamo nisku cenu gasa – 400 američkih dolara na 1000 metara kubnih gasa, što je, možda, i najniža cena koju ima neka država u regionu. Ovaj benefit koristi i FBiH i nadamo se da će ovaj ugovor vrediti do kraja godine i da će isti biti zaključen za iduću godinu“, istakao je Đokić.

Đokić je istakao da je u BiH prisutan negativan trend rasta cena tečnih energenata nafte i benzina i da je razočaran što Republika Srpska nema dobru koordinaciju u okviru BiH po tom pitanju. Na cenu tečnih energenata, kako je rekao, moguće je uticati organičenjem marži ili na neki drugi način ukidanjem određenih dažbina po toni i litri prometovanog goriva.

„Takva rešenja ne može sama doneti Republika Srpska i ovo pitanje je moguće rešiti jedino punom koordinacijom između dva entiteta, dogovorom i koordinisanom aktivnosti Vlade Republike Srpske i Vlade FBiH“, napomenuo je Đokić.

Cene električne energije u Srpskoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske rekao je da će Vlada Republike Srpske aktivno delovati kako bi se sprečilo povećanje cene električne energije u Srpskoj do kraja ove godine.

„Nastojaćemo da cena električne energije u Republici Srpskoj ostane najniža u regionu. U ovom trenutku ne postoje uslovi za novo povećanje cene električne energije“, istakao je Đokić.

Rad ministarstva u proteklih pola godine

Govoreći o radu resornog ministarstva u proteklih pola godine, Đokić je rekao da je Ministarstvo imalo aktivnosti na donošenju Zakona o obnovljivim izvorima i Zakona o geološkim istraživanjima.

„U ovoj godini smo radili na zaključivanju ugovora Ljubija i zaključivanju ugovora o izgradnji HE Dabar. Kroz aktivnosti Vlade Republike Srpske radili smo na donošenju mnogih odluka i brinuli o Elektroprivredi Republike Srpske”, rekao je Đokić.

Kako je ministar naglasio, Vlada je na predlog resornog ministarstva usvojila program izgradnje 50.000 malih solarnih panela na krovovima privrednih preduzeća i domaćinstava. Đokić je istakao da je ovaj program višegodišnji i izuzetno značajan za Republiku Srpsku.

„Veći deo realizacije programa ugradnje solarnih postrojenja finansiraće Elektroprivreda Republike Srpske. Nakon ugradnje ovih postrojenja, prosečna cena računa će se uzeti kao osnovica za plaćanje“, rekao je Đokić, zaključujući da je plan da se računi plaćaju 10 godina, a posle toga će solarna postrojenja prelaziti u vlasništvo građana i privrednih subjekata.

Izvor: Srna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.