Srpska: Struja za privrednike skuplja 12 evra, za domaćinstva blok tarifa

Poslodavci Republike Srpske postigli su dogovor sa Elektroprivredom RS da cena struje u idućoj godini bude 65 evra po megavatu. Pregovori se nastavljaju sa fokusom na cene za najveće potrošače. Za građane koji budu trošili preko 1.500 kilovata struje mesečno, račun će od Nove Godine biti veći za 75 KM, a za štedljiva domaćinstva iznos može biti i niži nego do sada.

Privrednici u Republici Srpskoj ove godine električnu energiju plaćaju 53 evra, što znači da ona poskupljuje za 12 evra po megavatu od 1. januara 2023. godine. To bi, u najkraćem, bio rezultat dosadašnjih pregovora Vlade, Elektroprivrede i privrednika Republike Srpske.

„Postignut je dogovor da cena na jednogodišnjem nivou bude 65 evra, s tim što smo tražili i da se napravi ponuda na dve godine. Ostalo je još da Elektroprivreda u razgovoru sa desetak najvećih preduzeća i potrošača postigne dogovor u vezi sa cenama, odnosno da li će za njih biti 65 evra ili će se ići na dvogodišnje ugovore. Za 95 odsto potrošača postignut je dogovor“, rekao je Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Realni rezultati

Pregovori između Vlade RS, „Elektroprivrede RS“ i privrednika o ovoj temi biće nastavljeni i narednih dana, sa fokusom na cene za najveće potrošače.

Trivić je rezultate dogovora ocenio povoljnim, s obzirom na tržišne cene.

„Mi bismo voleli da je cena 55 evra, ali ako ne može 55, može 65. U odnosu na tržišne cene, to je u redu“, rekao je Trivić.

Kada je o domaćinstvima u Srpskoj reč, Elektroprivreda RS  će od 1. januara iduće godine domaćinstvima uvesti takozvanu „blok tarifu“ prema kojoj će se za prekomernu potrošnju plaćati skuplja struja.

Za građane koji budu trošili preko 1.500 kilovata struje mesečno, račun će od Nove Godine biti veći za 75 KM. Oni koji budu trošili manje od toga mogu da očekuju neznatno poskupljenje, a oni štedljiviji čak i nešto manje račune, preneo je portal Capital.

Tako je jedna cena predviđena za potrošnju do 500 kilovata, od 500 do 1.500 – druga i preko 1.500 – treća cena.

Visina januarskih računa

Regulatorna komisija za energetiku RS užurbano radi na donošenju pravilnika i dozvola neophodnih za početak novog obračuna potrošnje, mada je već poznato koliko će se januarski računi razlikovati od decembarskih.

Domaćinstva koja budu trošila do 500 kilovata mogu očekivati čak i nešto manji račun. To smanjenje bi trebalo da bude 4,3 KM.

Računi od 500 do 1.500 kilovata od januara bi trebalo da budu veći za četiri KM, dok će onima koji budu trošili više od 1.500 KW račun biti veći za, čak, 75 KM.

Na konačan iznos na računu osim utrošenih kilovata u značajnoj meri utuče naknada za korišćenje distributivne mreže čije su povećanje tražila sva distributivna preduzeća ERS, kao i naknada za obnovljive izvore energije koja će u narednoj godini biće manja za 90 odsto.

Izvor: Nezavisne

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti