Srpska: Trasiranje puta do zlata u Jezeru

Dosadašnja geološka istraživanja na području opštine Jezero pokazala su visoke koncentracije zlata i potencijal za nastavak istražnih radova je veoma visok, a time i obim mogućih investicija. Meštani su se izjasnili za nastavak geoloških istraživanja, tvrde iz firme Lykos Balkan Metals, navodeći da je 89,2% ispitanika imalo pozitivan stav o nastavku radova.

Anketa sprovedena u domaćinstvima na području opštine Jezero pokazala je da 89,2 odsto anketiranih građana želi nastavak geoloških istraživanja koje sprovodi kompanija SNK Metali, saopšteno je iz Lykos Balkan Metals.

U periodu od 13. do 15. februara 2023. godine naši timovi obišli su 222 domaćinstva u opštini Jezero sa željom da čujemo njihovo mišljenje o našem radu i nastavku geoloških istraživanja koja vršimo na toj teritoriji. Anketa na terenu je bila u skladu s našim dosadašnjim saznanjima koja imamo iz stalnog kontakta sa građanima Jezera. Pokazala je da velika većina stanovništva želi nastavak geoloških istraživanja“, istakao je izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals Dejan Nikolić.

Stavovi ispitanika

Anketiranje je izvršeno u 16 naselja i obuhvatilo je 371 osobu koja je prihvatila učešće u ovom ispitivanju javnog mnenja. Od ovog broja, 331 ispitanik je naveo da je za nastavak geoloških ispitivanja, 32 su se izjasnila protiv, a osam je bilo neutralnih.

Anketu su sprovodili zaposleni Lykos Balkan Metals u direktnom kontaktu sa stanovnicima Jezera, a anketirani su svoje ime i potpis davali na dobrovoljnoj osnovi.

Pročitajte: Koliko je Srbija bogata nalazištima zlata i retkih metala? – Energija Balkana

Ukrštanje argumenata

„U mestu u kome naši ljudi mesecima žive, rade i razgovaraju sa lokalnim stanovništvom, u poslednje vreme postoje pokušaji da se bukom nadglasaju argumenti struke i nauke. Pojedinci idu i korak dalje i izuzetno ostrašćeno i agresivno šire dezinformacije i huškaju javnost na geologe i druge zaposlene u našoj kompaniji. Takvom atmosferom nastoje da prošire sliku da su građani Jezera protiv geoloških istraživanja”, naveo je Nikolić.

Pročitajte: Najveći rudnici zlata na svetu – Energija Balkana

Zbog toga su, kako je dodao, zaposleni sredinom februara posetili domaćinstva i prikupili precizne informacije s terena koje pokazuju da je većina stanovnika Jezera za geološka istraživanja da su svesni da bez investicija nema budućnosti“.

Koncentracija zlata

Nikolić je dodao da je, u vreme kada se grupe iz različitih gradova bave ovom temom, najvažniji glas stanovnika Jezera.

Iz kompanije Lykos Balkan Metals podsećaju da su dosadašnja geološka istraživanja na području Jezera pokazala visoke koncentracije zlata i da je potencijal za nastavak istraživanja veoma visok, a time i investicioni potencijal i prilika za unapređenje kvaliteta života i ekonomskih prilika na širem području.

Dodaju da njihovo odgovorno poslovanje i obavljanje svakog segmenta rada u skladu sa procedurama i standardima koje su postavile domaće i međunarodne institucije nikada nije doveden u pitanje. To se posebno odnosi na ekološku održivost i očuvanje životne sredine.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti