Srpska: Uskoro računi za domaćinstva po novom tarifnom sistemu

Obračun utrošene električne energije krajnjim kupcima iz kategorije potrošnje „Domaćinstva" u Srpskoj zasnivaće se na novoutvrđenim tarifnim stavovima koji će se primenjivati od 1. januara 2023. godine, podjednako tokom cele godine i zavisiće od količine potrošene električne energije po opsezima.

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske donela je 15. decembra ove godine Odluku o tarifnim stavovima za korisnike distributivnih sistema i Odluku o tarifnim stavovima za javno snabdevanje električnom energijom u Republici Srpskoj. Dokumenti su doneti nakon uvođenja tarifnog postupka po zahtevima operatora distributivnih sistema u Republici Srpskoj za odobrenje tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema i razmatranja zahteva javnog snabdevača MH Elektroprivreda Republike Srpske MP a.d. Trebinje za odobrenje tarifnih stavova za javno snabdevanje.

Prethodno je, posle sprovedenih javnih rasprava, donesen i Tarifni sistem za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže.

Tri opsega

Ovim aktima utvrđeni su tarifni stavovi za javno snabdevanje krajnjih kupaca iz kategorije potrošnje „Domaćinstva“, koji će se primenjivati od 1. januara 2023. godine, jednako tokom cele godine i zavisiće od količine potrošene električne energije po opsezima – do 500 kWh; od 501 kWh do 1500 kWh i od 1501 kWh pa naviše.

Svaki kupac će prvih 500 kWh plaćati po ceni za opseg I, narednih 1000 kWh po ceni za opseg II, a preostalu utrošenu električnu energiju po ceni za opseg III. Prilikom obračuna utrošene električne energije za „domaćinstva“ iz 2. tarifne grupe (dvotarifna) utrošena električna energija u višoj i manjoj dnevnoj tarifi za pojedine opsege se utvrđuje proporcionalno učešću više i manje dnevne tarife u ukupno mesečno utrošenoj aktivnoj električnoj energiji.

Primer obračuna električne energije za krajnjeg kupca iz kategorije „Domaćinstva“ čija mesečna potrošnja iznosi 800 kWh aktivne električne energije:

U sledećoj tabeli prikazan je iznos mesečnog računa za 1. TG (jednotarifna) i 2. TG (dvotarifna) za kupce iz kategorije potrošnje „Domaćinstva“, pri čemu je obračun za 2. TG rađen sa pretpostavkom da je odnos potrošnje u većoj i manjoj dnevnoj tarifi 50%:50%, odnosno 1:1:

Provera računa

Provera iznosa računa za drugu konkretnu potrošnju, i iznosa računa po stavkama (mreža, energija, usluga javnog snabdijevanja, naknada za obnovljive izvore energije) može se izvršiti putem Kalkulatora koji je dostupan na internet stranici Regulatorne komisije, dok je za konkretan obračun i davanje drugih detaljnih informacija u vezi sa cenama i uslovima javnog snabdevanja nadležan javni snabdevač MH Elektroprivreda Republike Srpske, Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti