Srpski naftni sektor spreman za aktuelne izazove

Naftni sektor Srbije spreman je za izazove a modernizovana i odlično organizovana Rafinerija nafte Pančevo, kao i proizvodnja domaće sirove nafte, „daju manevarski prostor za prilagođavanje promenama na tržištu i suočavanje sa izazovima“, rekao je Dragan Govedarica, redovni profesor i šef Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u intervjuu za Kvartalni bilten NNKS.

Prof. dr Dragan Govedarica, redovni profesor i šef Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, ocenio je da je naftni sektor Srbije „potpuno spreman da brzo i efikasno odgovori na sve aktuelne izazove“.

Govedarica je u intervjuu za Kvartalni bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS) naveo da se globalna naftna industrija u poslednjoj dekadi suočava sa novim izazovima iz godine u godinu. Na nju utiču dešavanja poput svetske ekonomske krize, pandemije COVID-19, globalna recesija, problemi u snabdevanju sirovom naftom.

Ističući da se globalna naftna industrija ponaša po principu spojenih sudova Govedarica komentariše da su naftne kompanije razvile sopstvene strategije brzog prilagođavanja promenama na tržištu.

Na pitanje kako se u izazovima ponaša domaća naftna industrija, Govedarica je naveo da je ovaj sektor spreman da odgovori na poteškoće, a da modernizovana i odlično organizovana Rafinerija nafte Pančevo, kao i proizvodnja domaće sirove nafte, „daju manevarski prostor za prilagođavanje promenama na tržištu i suočavanje sa izazovima“.

„U 2021. godini oko 22 odsto prerade bila je domaća sirova nafta. U Rafineriji nafte Pančevo prošle godine je ostvarena rekordna rafinerijska prerada od 3,945 miliona tona sirove nafte, s tim da se kapaciteti prerade stalno povećavaju poslednjih 12 godina. Realno je očekivati da ćemo u 2022. biti svedoci da će ukupan kapacitet prerade Rafinerije premašiti četiri miliona tona sirove nafte“, rekao je Govedarica.

Pančevačka rafinerija – modernizacijom do konkurentnosti

Profesor je dodao da je, po vrsti i broju postrojenja, rafinerija u Pančevu potpuno konkurentna rafinerijama u susednim zemljama i da je prošla više etapa modernizacije.

„Prva etapa modernizacije i izgradnja MHC/DHT kompleksa je obezbedila opstanak domaćeg sektora prerade, ali i otvorila puteve za dalji razvoj prerade nafte i industrije Srbije. Završetak druge etape modernizacije rafinerije u Pančevu 2020, odnosno puštanje u rad grupe postrojenja Duboka prerada, “, naveo je Govedarica.

Kao ključno profesor navodi postrojenje odloženog koksovanja, koje je omogućilo optimalno iskorišćenje kapaciteta rafinerije i povećanje dubine prerade do 99,2%. Poređenja radi, tokom 2017. godine je dubina prerade bila 86%.

„Ovaj drastičan skok u dubini prerade došao je u presudnom trenutku, kada su promene na globalnom tržištu bile najizazovnije. Time je Rafinerija napravila iskorak i stala uz rame najboljim rafinerijama na evropskom tržištu“, ističe sagovornik NNKS.

Sledeća faza – integracija sa HIP Petrohemijom

Prema njegovim rečima, u rafineriji je započeta i treća faza modernizacije koja podrazumeva integraciju sa HIP Petrohemijom, što se podudara sa planovima ozbiljnih evropskih naftnih kompanija, koje mnogo ulažu u nove, petrohemijske proizvode kao što su propilen ili polipropilen.

Govedarica je zaključio da nove okolnosti u svetu nameću potrebu za partnerskom saradnjom regionalnih kompanija, dugoročnim planiranjem proizvodnje i prerade nafte, diversifikacijom poslovanja, uz mudro korišćenje domaćih rezervi, maksimizovanje potencijala radne snage i primenu inovativnih pristupa u poslovanju.

„Činjenica je da su uspešne naftne kompanije one koje su smelo ušle u procese transformacije i suočavanja sa problemima“, zaključio je profesor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti