Srpski srednjoškolci osvojili četiri medalјe na matematičkoj olimpijadi u Norveškoj

U konkurenciji 589 učenika iz 104 zemlјe matematička ekipa Srbije osvojila je na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Norveškoj četiri medalje zaslužila dve pohvale. Pripremu učenika organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i kompanije NIS.

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja je od 9. do 16. jula održana u Oslu, u Norveškoj, članovi olimpijskog tima Republike Srbije okitili su se sa četiri medalјe. Gvozden Lapčević i Mateja Vukelić, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojili su srebrne medalјe, dok su bronzane pripale Milanu Geliću iz Matematičke gimnazije u Beogradu i Andriji Živadinoviću iz Gimnazije Svetozar Marković u Nišu. Pohvalama su nagrađeni učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, Aleksandar Višnjić i Vukašin Pantelić.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 589 učenika iz 104 zemlјe. Sjajni rezultati koji su postignuti plod su dugogodišnjeg rada i zalaganja, kako samih učenika, tako i njihovih profesora. Vođe tima ekipe Srbije bili su dr Milјan Knežević sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Vladimir Baltić sa Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija Beograd (VIŠER).

Ovogodišnji ciklus takmičenja iz matematike, kao i pripreme za Međunarodnu matematičku olimpijadu, organizovalo je Društvo matematičara Srbije, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i kompanije NIS.

U cilјu popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije mladih i talentovanih srpskih matematičara, NIS u okviru programa Energija znanja od 2014. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako  na lokalnom, tako  i na međunarodnom nivou.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti