Rastu emisije gasova sa efektom staklene bašte

Šta nam donose takse na ugljen-dioksid?

O tome šta će takse na emisije CO2 značiti za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana jer, samo poskupljenje električne energije izazvalo bi ceo niz lančanih poskupljenja, Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa mr Željkom Markovićem, liderom za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“.

Uvođenje takse na ugljen-dioksid obaveza je na koju EU prisiljava i zemlje koje nisu članice.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje nisu članice EU, odlažu uvođenje takse na emisije ugljen-dioksida što je duže moguće, jer su u strahu od društvenog nezadovoljstva koje bi izazvalo poskupljenje struje.

Alternativa Sistemu trgovine emisijama CO2 u EU je poseban status ovih zemalja. Jer Crna Gora je jedina zemlja Zapadnog Balkana, koja nije članica EU, koja je uvela cenu za emisije ugljenika.

Evropska unija će 14. jula objaviti predlog za uvođenje prekograničnog mehanizma – izvoznici čelika, gvožđa, cementa, đubriva, aluminijuma i električne energije u Evropsku uniju moraće da plate taksu na emisije CO2. Taksa na CO2 trebalo bi da se odnosi na emisije iz proizvodnje, kao i emisije električne energije koja se koristi u proizvodnji.

O tome šta će ove takse značiti za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana jer, samo poskupljenje električne energije izazvalo bi ceo niz lančanih poskupljenja, što bi se, svakako, odrazilo na standard građana ali poslovanje privrede, pogotovo izvozno orijentisanih kompanija, Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa mr Željkom Markovićem, liderom za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti