Šta obećanje Si Đinpinga o uglju znači za svetsku energetiku i ekonomiju

O tome šta najnovija izjava kineskog predsednika, o prekidu podrške Kine izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu, znači za Kinu i svet, u ekološkom i ekonomskom smislu u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa profesorkom Fakulteta političkih nauka dr Draganom Mitrović, osnivačem Centra za studije Azije i Dalekog istoka FPN.

Kina će prekinuti podršku izgradnji novih termoelektrana na ugalj u inostranstvu, izjavio je prošle nedelje kineski predsednik Si Đinping na zasedanju Generalne skupštine UN.

Prekomorska podrška najvećeg svetskog javnog finansijera eksploataciji uglja i izgradnji termoelektrana bi, prema lobistima protiv fosilnih goriva, koji baš ugalj karakterišu kao najprljavije gorivo označena je kao pobeda boraca protiv klimtskih promena.

Treba, međutim, imati u vidu da kineski predsednik nije odredio vremenski rok za okončanje tog finansiranja u inostranstvu. Kao i to da je ranije već objavio da će Kina 2060. godine postati klimatski neutralna. Dakle, da će se skoro još četiri decenije kineska ekonomija zasnivati i na sagorevanju uglja.

Baš to, kineska ekonomija trn je u oku mnogih koji se često kriju iza zalaganja za sprečavanje klimatskih promena.

A kineska ekonomija, koja ugrožava liderstvo SAD na poziciji najjače ekonomske sile sveta smeta i mnogim drugima – ne samo Vašingtonu. Između ostalog i zato što je Kina najveći finansijer na planeti – ne smao siromašnih već i bogatih zemalja.

O tome šta najnovija izjava kineskog predsednika znači za Kinu i svet, u ekološkom i ekonomskom smislu u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa profesorkom Fakulteta političkih nauka dr Draganom Mitrović, osnivačem Centra za studije Azije i Dalekog istoka FPN.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti