Šta se dobija a šta gubi transformacijom EPS-a iz JP u AD?

Da li će i koliko će biti bolji EPS kao akcionarsko društvo, nego dok je bio javno preduzeće i šta će dobiti transformacijom iz javnog u nejavno akcionarsko društvo u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Branislavom Jorgićem, berzanskim analitičarom.

Transformacija Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zvanično je završena. I dalje se, međutim, mogu čuti komentari da su nejasni motivi države da baš sada sprovede ovaj korak, započet pre više od decenije.

I među zaposlenima u samoj kompaniji i u stručnoj javnosti čeka se realizacija jednog od obrazloženja, da je to urađeno kako bi se uvelo profesionalno rukovodstvo u EPS. Tim pre što mnogi analitičari tvrde da je profesionalni menadžment mogao biti uveden i dok je EPS bio javno preduzeće.

Puno je, takođe, pitanja, odnosno, nedoumica oko motiva kreatora ove transformacije. Ključna je i dlema zašto će to biti nejavno, jednočalno, zatvoreno akcionarsko društvo.

Strah među zaposlenima, ali i građanima Srbije, koji su bili svedoci loših privatizacija početkom ovog veka, izaziva mogućnost privatizacije. Mada je iz državnog vrha i resornog ministarstva više puta rečeno da EPS neće biti privatizovan postoji, ipak, mogućnost da se u ovo nejavno akcionarsko društvo uvodi partner kroz dokapitalizaciju – a to bi bio nejavni postupak.

Tu je, takođe, i pitanje akcija koje su svojevremeno obećane zaposlenima u EPS-u, kao i građanima Srbije, koji su do sada dobili besplatne akcije nekih kompanija i već ubiraju dividende.

Kao najveće preduzeće u Srbiji i kompanija koja obezbeđuje energetsku nezavisnost zemlje EPS će i ubuduće, svakako kreirati ekonomski milje države.

Da li će to i koliko biti bolje nego dok je EPS bio javno preduzeće i šta će dobiti transformacijom iz javnog u nejavno akcionarsko društvo u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Branislavom Jorgićem, berzanskim analitičarom.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti