Stabilno snabdevanje gasom

Sabdevanje gasom u Republici Srbiji je stabilno. Obezbedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske. U Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima u Mađarskoj, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom sinoćnog obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok, kojim godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa.

U ovom trenutku nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdevanje domaćinstva, privrede i toplana. Sabdevanje gasom u Republici Srbiji je stabilno, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović tokom sinoćnog obilaska kompresorske stanice Velika Plana na gasovodu Balkanski tok.

„Obezbedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske. U vreme konstantnog rasta cena gasa na svetskom tržištu, veoma je važno da imamo kontinuirano snabdevanje po povoljnijim cenama. Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine  gasa u skladu sa planiranom potrošnjom“, rekla je Đedović.

Dodala je da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima  u Mađarskoj.

Balkanski tok garant sigurnog snabdevanja

„Za sigurno snabdevanje gasom od velike važnosti je u upravo Balkanski tok. Ponosna sam što smo za samo dve godine, u jeku kovid krize, uspeli da kroz našu zemlju izgradimo deo gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo”, izjavila je ministarka.

Kompresorska stanica u Velikoj Plani je jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa. Balkanski tok učinio je Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi.

Ekološki standardi iznad evropskih normi

Aleksej Aleksejev, tehnički direktor kompanije Gastrans, koja upravlja kompresorskom stanicom, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji, da su ekološki standardi iznad evropskih normi, odnosno, da emituje dva puta manje ugljen monoksida od evropskog standarda.

„Svi radni procesi su automatizovani i digitalizovani, a bezbednosni protokoli su na najvišem nivou”, rekao je Aleksejev.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.