gasovod u Bijeljini

Start gradnje Turskog toka u Republici Srpskoj 2022.

Gradnja kraka gasovoda Turski toki u Republici Srpskoj početkom 2022. godine, najavljuje Ljubo Glamočić, direktor preduzeća Gas-Res za Glas Srpske.

Prvi radovi na izgradnji kraka strateškog gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku mogli bi krenuti krajem naredne ili početkom 2022. godine, tvrdi direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić za Glas Srpske.

Prema njegovim ričima, gradnja ovog gasovoda do sada je bila uslovljena dinamikom gradnje kraka Turskog toka kroz Srbiju, a pošto su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavili kako bi on mogao biti završen do kraja godine, to će, kako je istakao, značajno ubrzati i aktivnosti na ovom projektu u Srpskoj.

„Raduje me ta informacija, jer se time otvara i naša priča. Završetkom gradnje ovog gasovoda kroz Srbiju, a prema obećanjima nadležnih iz Srbijagasa, Srbija će započeti sa realizacijom projekta gradnje jednog kraka sa transportnog sistema Srbije ka Srpskoj, odnosno Bijeljini, u ukupnoj dužini negde oko 100 kilometara. Prema procenama nadležnih iz Srbije, taj deo posla mogao bi biti završen u naredne dve do tri godine“, kaže Glamočić.

Već je urađeno idejno rešenje trase gasovoda kroz Republiku Srpsku, koje se jednim delom razlikuje od pređašnjeg, koje je bilo vezano za projekat gradnje Južnog toka.

„Ovaj krak gasovoda će sada jednim delom pratiti trasu autoputa od Bijeljine do Banjaluke i on će ići od Mačvanskog Prnjavora preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja i Šamca do Doboja, Prnjavora i Banjaluke, pa sve do Novog Grada. Prema nekim grubim procenama, gradnja samo gasovoda, bez pratećih objekata, mogla bi koštati između 180 i 200 miliona evra, a njegov kapacitet bi trebalo da se kreće oko 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje. Gradnju gasovoda trebalo bi da prati i gasifikacija gradova, a planirana je i gradnja najmanje dve gasne elektrane – toplane na području Srpske“, objasnio je Glamočić.

Naredna godina biće iskorišćena za izradu prostorno-planske dokumentacije i rešavanje imovinskih odnosa sa vlasnicima parcela preko kojih će ići ovaj gasovod.

„Naravno, ostalo je još da se sa predstavnicima Srbijagasa i Gaspromom dogovorimo o finansiranju ovog projekta, ali i osnivanju zajedničkog preduzeća, koje bi bilo nadležno za gradnju ovog gasovoda kroz Srpsku. Pored toga, trebalo bi da do kraja godine bude potpisan i sporazum o razumijevanju sa Srbijagasom, ali i međudržavni između Saveta ministara BiH i Vlade Srbije“, pojasnio je Glamočić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.