Startovala 5G mreža u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom otpočeo je sa komercijalnom upotrebom 5G mreže u nekoliko hrvatskih gradova. Sa 5G mrežom stvaraju se mogućnosti za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj, poručuju iz HT.

Hrvatski Telekom (HT) prvi je u Hrvatskoj započeo sa komercijalnim radom 5G mreže. Trenutno je 5G mreža dostupna na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, prenosi Hina saopštenje HT-a.

HT, navodi se, sa 5G gradi mrežu budućnosti, koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova i dalji razvoj telemedicine.

Kostas Nebis, predsednik Uprave HT-a istaknuo je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu firmu, ali i za celu telekomunikacionu industriju u Hrvatskoj, jer se sa 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

Početak rada 5G mreže nastavak je aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je HT počeo implementirati i testirati u martu 2019. godine.

„Sve napredne države, svesne pogodnosti koje pruža, imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primena 5G tehnologije omogućiće dalji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umetne inteligencije u kontekstu 'pametnih i zelenih rešenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru“, kaže Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti