Startovao zeleni rudnik u Boru

Čukaru Peki - novi rudnik bakra i zlata u Boru, u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara, biće prvi zeleni rudnik u Srbiji. To podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine. Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je danas u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki.

Početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđina Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić je tom prilikom rekao da rudnik izgleda veličanstveno, prenosi Tanjug.

„Nisam ni sanjao da ovako izgleda”, prokomentarisao je predsednik.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora, u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara, biće prvi zeleni rudnik u Srbiji. To podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncetrata dnevno.

U planu i otvaranju i donje zone ležišta

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta, gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona. To će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi. A po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Novi rudnik izuzetno važan za istok Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki da je njegovo otvaranje izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

Vučić je nakon zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o nasavremenijim mašinama, da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je, tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika, istakao da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

„Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju. Ali, sada imamo od koga da učimo”, rekao je Vučić ambasdorki Kine Čen Bo.

Takođe, razgovarao je sa radnicima, pitao ih koliko je težak posao, odakle su i saznao najviše njih živi u Boru i Zaječaru.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor, koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

„Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju”, dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

Istok Srbije sada ima dobru budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon otvaranja novog rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kineske kompanije Ziđin da istok Srbije ima dobru budućnost i da sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje sada se ostvaruje.

Čestitao je zaposlenima i istakao da će oni donositi profit ne samo tom rudniku i Ziđinu već i celom istoku Srbije.

Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate u našu Srbiju i tu grade budućnost za sebe i svoju porodicu.

„Polako ćemo da stižemo Zapad po platama. Ovde će moći, na svojoj zemlji, da prave budućnost za svoju porodicu”, poručio je Vučić ističući da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora, na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače opadnih voda.

Vizija napretka

Podsećajući da je Si Ðinping rekao da istorija govori da su otvorenost i saradnja pokretači dinamičnih međunarodnih ekonomskih aktivnosti Vučić jerekao da će otvorenost i saradnja ostati od suštinskog značaja za kontinuirani ljudski napredak.

Predsednik je rekao da je to bila vizija za bolji svet za sve narode i da su to bile vizionarske reči koje nisu nikog ostavile ravnodušnim.

„Ponosni smo na naše prijateljstvo i saradnju sa Kinom i predsednikom Sijem. Nije lako uvek predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena, zato što i u toj zemlji imate one koji će rađe da slušaju velike sa Zapada nego zov sopstvenog naroda, i kome će interesi drugih da budu preči od interesa svojih ljudi i onih koji su mu iskreni priojatelji“, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, kompanije iz Kine su dve od tri kompanije koje su najveći izvoznici u Srbiji najviše doprinose BDP-u.

Napomenuo je da je 2018. prosečna plata u RTB Bor bila 68.000 dinara, dok je danas 98.200 dinara, kao i da su Kinezi obećali da će biti više od 100.000 dinara.

Vučić je kazao da je u Boru 300 evra bila prosečna cena stambenog kvadrata, dok je danas 480 evra, kao i da su uz radnike koje su zadržali, zaposlili još 1.780 ljudi.

Srbija je, ističe, uzela za rudnu rentu tri puta više ove godine nego pre tri godine kada je to iznosilo u tri milona a sada devet miliona evra.

Predsednik je naglasio da će građani Bora imati bolji vazduh zbog modernih postrojenja.

Pozicioniranje po proizvodnji bakra

Sa druge strane, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evorpi, iza Poljske, sa 18 odsto proizvednog bakra, rekao je Vučić i dodao da je cena bakra sada skočila i da iznosi više od 10.000 dolara po toni, što će dodatno dati na značaju svemu što Ziđin radi na istoku Srbije.

Kaže da ga je rastužilo danas kada je video koliko smo zaostajali za Kinom u toj oblasti, najmanje 20 godina.

To pokazuje koliko još možemo da učimo od Kine i napredujemo da bi mogli da idemo u korak sa razvijenim zemljama sveta, naveo je Vučić.

Rekao je da će se u Čukaru Peki vaditi mnogo zlata i da će naša zemlja odnosno NBS moći da nabavlja po povoljnijoj ceni zlato i uvećava zlatne rezerve, koje su trenutno najveće u istoriji naše zemlje – oko 37 tona i to po tri puta većoj vrednosti.

To je važno da bi mogli da se borimo sa rizicima u ovoj situaciji, dodao je Vučić.

Energetska kriza

Kaže da je razgovarao sa predstavnicima MMF-a danas o aktuelnoj energetskoj krizi i da sve zemlje koje kažu da će to bili lako rešeno lažu.

Predsednik je rekao da ništa tu neće biti lako i da ćemo imati problema sa svima energentima po pitanju cene, ali da ćemo se boriti.

Dodao je da se mnogo manje sekiraju oni koji su u neuporedivoj lošijoj sitauciji od Srbije i gotovo da nemaju nikakvo rešenje za razliku od nas.

Raste standard u Boru

„Mi smo za istok Srbije našli rešenje u partnerstvu sa Ziđinom, otvorili gornji sloj, pa dve zone donjeg sloja po najvišim svetskim standardima. U Boru je prosečna plata bila pre devet godina 428 evra, a danas 647 evra što je iznad proseka u Srbiji i više nego, na primer, u Novom Sadu, i idalje će da rastu, pre svega zahvaljujući Ziđinu”, kazao je Vučić isitčući da je plata u Boru porasla za 55 odsto za samo nekoliko godina, a u Majdanpeku sa 378 na 574 evra.

Predsednik je najavio da će država uložiti do 11 milona evra u rekonstrukciju bolnice u Boru i još 10 miliona u najmodenirniju opremu i da će se već sledeće godine krenuti u pun obim radova i nabavku opreme.

Borani će dobiti jednu od najmodernijih bolnica i neće morati više da idu u veće gradove, rekao je Vučić.

Kazao je da će se raditi odmah i vodovodna mreža, kanalizacija na oko 120 kilometara što će koštati oko 80 miliona evra. Takođe, radiće se i drugi projekti – obilaznica i mnogi putevi, naveo je Vučić, dodavši da „ništa od toga ne bi bilo da nije bilo naših kineskih prijatelja”.

Predsednik je zahvalio i bivšem predsedniku Srbiju Tomislavu Nikoliću i ministarkama Zorani Mihajlović i Ireni Vujović, na pažnji koji su posvetili ovom projektu.

Poručio je ambadorki Kine Čen Bo da prenese njegove najsrdačnije pozdrave predsedniku Siju i dodao da ćemo uskoro imati velikog gosta i posetu iz Kine, kao i da se tome unapred puno raduje.

„Želimo da gradimo najbliže odnose sa vašom prelepom zemljom, naše prijateljstvo smo prema Kini i u ne lakim okolnostima mnogo puta dokazali”, poručio je Vučić.

Predsednik je na kraju obraćanja dobio na poklon od kompanije Ziđin parče stene sa 60 odsto bakra, koja je izvađena iz rudnika nakon njenog otvaranja pre manje od sat vremena.

Početak održivog, zelenog rudarstva

Otvaranjem novog rudnika Čukaru Peki Srbija se vraća u evropski i svetski vrh proizvođača bakra i zlata. Bićemo drugi proizvođači bakra u Evropi, posle Polјske, a kada je reč o proizvodnji zlata, bićemo odmah iza Finske, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je ponovila da je prioritet zdravija životna sredina i da će svi budući rudnici poštovati najviše standarde zaštite životne sredine.

„Danas se Srbija vraća u vrh evropskih i svetskih proizvođača bakra i zlata. Danas je praznik za radnike, građanke i građane Bora, ali je i važan dan za celu Srbiju, zato što činjenica da imamo takve količine bakra i zlata sigurno znači i samoodrživosti naše zemlјe. Bakar je danas jedna od najvažnijih sirovina u proizvodnji električnih automobila i električnih uređaja, a koristi se i u IT industriji. Bakar iz Bora i litijum iz Loznice predstavlјaju dve najvažnije svetske komponente u ekološkoj, ekonomskoj i energetskoj tranziciji, što nam daje mogućnost da budemo lider u celom svetu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da će novi rudnik unaprediti dalјi razvoj, ne samo rudarstva u Srbiji, već kompletne industrije i privrede.

„Mi želimo da imamo i moderno i održivo rudarstvo i otvaramo nove rudnike, ali i Vladi i predsedniku i meni lično je jako važno da čuvamo zdravu životnu sredinu. Zdrav vazduh, zdrava voda, zdravo zemlјište i zdravi lјudi – zbog toga radi Vlada Srbije# isktakla je Mihajlovićeva.

Najavila je da će, kao neko ko vodi sektor rudarstva i energetike, striktno tražiti da se poštuju svi ekološki zahtevi.

„To se odnosi na naše kineske prijatelјe, kao i na sve druge investitore. Dodatno sam ponosna što je rudnik „Čukaru Peki prvi zeleni rudnik na teritoriji naše zemlјe i prvi koji ispunjava ve svetske ekološke standarde. Verujem da je ovo početak održivog, zelenog rudarstva i da će ih biti još u budućnosti. Razvoj RTB-a Bor rezultat je zajedničkog rada i dobrih odnosa predsednika Kine i predsednika Srbije“, zaklјučila je Mihajlovićeva.

Čukaru Peki važan za srpsko-kinesku saradnju

Otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog je značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline, poručila je danas ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Na ceremoniji otvaranja rudnika bakra i zlata Čukaru Peki, Čen Bo je rekla da je srećna što će taj rudnik biti „zeleni rudnik”, odnosno da će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Čen Bo je istakla da je, za sada, u rudniku zaposleno više od 500 srpskih radnika.

Ambasadorka je naglasila da uz takve projekte, srpsko-kineska saradanja napreduje.

Srbija – važna destinacija za kineske investicije

Direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđin Chiju Guodžu čestitao je na otvaranju gornje zone ležišta Čukaru Peki, i zahvalio srpskom rukovodstvu, gradskoj upravi i svima onima koji su pomogli da se taj rudnik otvori.

Istakao je da se Srbija u centralnoj i istočnoj Evropi pozicionirala kao važna destinacija za kineske investicije. Tome, dodaje, doprinose povoljni uslovi za investiranje, ali i čeličnom prijateljstvu između Srbije i Kine.

Chiju je naveo da će rukovodstvo Ziđia omogućiti Srbiji da postane druga zemlja po proizvodnji bakra u Evropi.

Kaže da je u rudniku za manje od tri godine odrađena akvizicija, izgradnja i proizvodnja.

Naveo je da ovaj projekat značiti otvaranje novih radnih mesta, da je bitan za razvoj ekonomije Srbije, ali i učvršćivanje srpsko-kineske saradnje.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti