Štednja doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema

„Štednjom se značajno doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema Srbije. Štednja se, svakako, isplati. U EPS-u očekujemo da će ove mere - popusti onim domaćinstvima koji smanje potrošnju električne energije tokom nastpajućih zimskih meseci - pomoći da svi prođemo kroz ovu zimu na najbolji mogući način”, rekao je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u na jučerašnoj konferenciji Energije Bačlkana „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji”.

I pored svih loših stvari koje su se dešavale, EPS je, ipak, uspeo u prethodnom periodu da obezbedi nesmetano snabdevanje svih kupaca električnom energijom, čak i u uslovima vrlo teške krize i neizvesne situacije sa snabdevanjem. Niko nije ostao bez napajanja električnom energijom. I sada, kada potrošnja naglo raste, EPS uspeva da obezbedi dovoljne količine, tako da u ovom trenutku nemamo problema i poremećaja u snabdevanju električnom energijom, rekao je Radovan Stanić, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u na jučerašnjoj stručnoj konferenciji Energije Balkana „Kako da se predstojeće zime potroši manje struje u Srbiji”.

Stanić je naveo da je, tokom prethodnih nekoliko meseci, u saradnji sa Vladom RS, nadležnim ministarstvima, svim državnim organima i institucijama, EPS preduzeo sve moguće aktivnosti kako bi se obezbedilo sigurno i nesmetano snabdevanje kupaca strujom u zimskom periodu.

„Remonti su pri kraju, urađene su dodatne nabavke uglja, urađeno je dosta projekata na poboljšanju kvaliteta proizvodnje i kvaliteta uglja. EPS je u saradnji sa državom preduzeo sve što je bilo moguće. Svi znamo da je u ovom trenutku energetska stabilnost ugrožena. Prvo, zbog situacije u regionu – potpuna je neizvesnost i u Evropi i u regionu u vezi sa mogućnostima nabavke električne energije” istako je izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom  u EPS-u poručujući da je „sada najbitnije da svi budemo svesni da malim naporom, racionalnom potrošnjom možemo doprineti poboljšanju situacije. Da svako od nas može da pruži svoj doprinost smanjenju potrošnje, a samim tim, povećanju energetske nezavisnosti, odnosno stabilnosti države i svih nas”.

EPS podržava preporuku Vlade Srbije o popustima

Zbog toga je, kako kaže, EPS podržao preporuku Vlade Srbije o popustima onim domaćinstvima koji smanje potrošnju električne energije tokom nastpajućih zimskih meseci.

„Eps je doneo odluku o odobravanju popusta za sve kupce iz kategorije domaćinstva koji uspeju da uštede u narednom periodu, u odnosu na isti period prethodne godine. Faktički, svako ko uštedi između 5% i 15% u odnosu na isti mesec prethodne godine, pored smanjenja računa samom uštedom, dobiće i dodatni popust od 15%. Svi oni koji uštede između 20 i 30%, dobiće dodatni popust od 20%, a svi koji uštede 30% i više, dobiće dodatni popust od 30%”, naveo je Stanić.

U praksi to izgleda tako da će popusti na račun, u odnosu na isti period prošle godine, iznositi čak i do 50% – u odnosu na to da nema štednje. „Štednjom se značajno doprinosi stabilnosti elektroenergetskog sistema. Štednja se, svakako, isplati. U EPS-u očekujemo da će ove mere pomoći da svi prođemo kroz ovu zimu na najbolji mogući način. Nadamo se da će ova stručna konferencija dati dodatne preporuke za uštede koje će svima biti od koristi”, poručio je Stanić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti