Štetni efekti rudarenja bitkoina

Rudari kriptovalute svake godine proizvedu 30.700 tona e-otpada, koji se, uglavnom, ne reciklira. Osim što se tokom rudarenja kriptovaluta proizvodi e-otpad, istraživači tvrde da brzo kretanje kroz milione rudarskih uređaja može poremetiti globalni lanac snabdevanja raznih drugih elektronskih uređaja.

Rudarenje bitkoina godišnje proizvodi elektronski otpad (e-otpad) uporediv s malim otpadom IT opreme koji se proizvode u Holandiji, pokazuju istraživanja.

Rudari kriptovalute svake godine proizvedu 30.700 tona e-otpada, procenjuju holandski istraživači Alex de Vries i Christian Stoll. To prosečno iznosi 272 grama (9,5 oz) po transakciji, kažu oni. Kao poređenje BBC navodi da iPhone 13 teži 173 grama (6,1 oz).

Rudari zarađuju novac stvaranjem novih bitkoina, ali računari tokom rada troši velike količine energije. Revidiraju transakcije bitkoina u zamenu za mogućnost sticanja digitalne valute. Pažnja je usmerena na električnu energiju koju troše, trenutno više nego na Filipinima. A kao nusproizvod stvaraju se gasovi sa efektom staklene bašte, koji zagađuju planetu.

Pored bitkoina rudarenjem se stvara i e-otpad

Uz to, kako računari koji se koriste za rudarenje zastarevaju, stvara se i mnogo e-otpada. Istraživači procenjuju da rudarski uređaji za bitkoin imaju prosečan životni vek od samo 1,29 godina.

Holandski istraživači navode da je rezultat toga količina proizvedenog e-otpada koja je uporediva sa otpadom male IT i telekomunikacione opreme u zemlji. Reč je o opremi u kategorijama koje uključuju mobilne telefone, lične računare, štampače i telefone.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Resources, Conservation & Recycling.

Zbog toga što je električna energija ključni trošak za rudarenje bitkoina, tražili su sve efikasnije procesore. To je dovelo do prelaska na visoko specijalizovane čipove, koji se zovu Application – specific Integrated Circuits (ASIC).

No ASIC-i su toliko specijalizovani da, kako zastarjevaju, ne mogu se prenamene za neki drugi zadatak ili čak drugu vrstu algoritma za rudarenje kriptovaluta, pišu istraživači.

Recikliranje

Iako se čipovi ne mogu ponovno koristiti, veliki deo opreme za rudarenje bitkoina čine komponente poput metalnih kućišta i aluminijskih hladnjaka, koje se mogu reciklirati.

Globalno se reciklira nešto više od 17 posto svih e-otpada. Međutim, broj je verovatno manji u nekim zemljama u kojima se nalazi većina rudara. Tamo su često i propisi o e-otpadu loši.

Mnoge industrije se bore sa globalnom nestašicom čipova. Osim što proizvode velike količine e-otpada, istraživači tvrde da brzo kretanje kroz milione rudarskih uređaja može poremetiti globalni lanac snabdevanja raznih drugih elektronskih uređaja.

Jedno od rešenja problema e-otpada moglo biti da bitkoin promeni način provere transakcija, u drugačiji sistem s manje računara.

Izvor: Klix.ba

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti