STOP za derivacione MHE na teritoriji opštine Vlasotince

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince prelomili - zabranjena gradnja derivacionih MHE na području opštine Vlasotince. Za pribranske MHE odluka o zabrani će biti doneta po usvajanju prostornog plana Republike Srbije, kaže Petar Ilić iz udruženja građana Bitka za Vlasinu.

Većinom glasova odbornika Skupštine opštine Vlasotince, doneta je juče odluka kojom se zabranjuje gradnja mini hidroelektrana (MHE) na području te opštine, a odluka je doneta na osnovu inicijative Grupe građana Bitka za Vlasinu, čiji članovi smatraju da je izvojevana velika pobeda.

Za takvu odluko glasalo je 29 odbornika, četiri su bila protiv, jedan uzdržan a devet nije glasalo.

“Zabranjene su derivacione, a ostala je mogućnost izgradnje pribranskih MHE. Ali i to će na prvoj sednici po usvajanju prostornog plana Republike Srbije biti rešeno”, kaže Petar Ilić iz udruženja.

Bilo je predviđeno da se odbornicima obarte predstavnici Bitke za Vlasinu, ali im na kraju nije dozvoljeno uz obrazloženje da za tim nema potrebe.

“Verovatno da bi za ovakvu odluku sve zasluge pripisali sebi”, komentariše Ilić.

Na samom slivu Vlasine je 13 elektrana, pet je u opštini Vlasotince, odnosno, tri na Bistrici i dve na Vlasini. Plan je bio da se na celom slivu Vlasine podigne ukupno 55 MHE, od čega 13 u opštini Vlasotince.

Izvor: juGmedia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.