kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Stroge kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa

Novom uredbom o utvrđivanju vrednosti iskopane mineralne sirovine ili drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja propisane su i do 300 puta veće kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa.

Stroge kazne za nelegalnu eksploataciju mineralnih resursa. Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju vrednosti iskopane mineralne sirovine ili drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja. Ovom uredbom se uvećavaju iznosi naknade štete za eksploataciju mineralnih sirovina bez odobrenja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE).

Uredba je doneta na osnovu izmenjenog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Izmenjeni zakon je usvojen u aprilu. Definisano je da se naknada štete za nelegalnu eksploataciju plaća u visini trostruke tržišne vrednosti iskopane mineralne sirovine. Prethodnim propisima, za sirovinu eksploatisanu bez potrebnih odobrenja, postojala je obaveza plaćanja naknade štete u istom iznosu kao i kad se eksploatacija vrši legalno.

Kazne

Primera radi, za eksploataciju kamena kao tehničkog građevinskog materijala nelegalnom eksploatacijom po novoj uredbi plaća se naknada štete u 60 puta većem iznosu.

Poređenja radi, ako je ranije za nelegalno eksploataciju 80.000 tona kamena, sa naknadom od 24 dinara po toni, plaćana naknada štete u iznosu od 1,9 miliona dinara ili oko 16.000 evra. Prema novoj uredbi, na tržišnu vrednost sirovine od 475 dinara po toni u trostrukom iznosu, naknada štete se uvećava na 114 miliona dinara. Odnosno skoro milion evra.

Kod mineralnih sirovina veće vrednosti, iznos naknade štete uvećava se i do 300 puta u odnosu na ranije propise.

Pored uvećane naknade štete, za nelegalnu eksploataciju predviđene su zabrana rada i kazna za privredni prestup u iznosu do 3.000.000 dinara. Ove mere se izriču na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora.

Uredba je doneta kako bi se sprečila i sankcionisala nelegalna ekpsploatacija mineralnih sirovina i obeshrabrilo izvođenje eksploatacionih radova bez odobrenja. Istovremeno će doprineti i ostvarivanju većeg finansijskog efekta na budžet – u slučajevima kršenja zakona.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022