Stručnjaci NTC NIS-a biće konsultanti jedne od najvećih kompanija u Africi

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Naučno-tehnološkog centra NIS-a i Centra za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol iz Angole, jedne od najvećih kompanija u Africi, definisana je saradnja u oblastima geoloških istraživanja i obnovlјive energije, uklјučujući povećanje potencijala za proizvodnju nafte i gasa, uz ostvarivanje pozitivnih ekonomskih rezultata. Stručnjaci NTC-a biće konsultanti angloskoj kompanijiu oblastima inženjeringa i menadžmenta povezanih sa geološkim, geofizičkim i geohemijskim naukama, kao i za razvoj kompetencija eksperata u industriji nafte i gasa.

Naučno-tehnološki centar kompanije NIS (NTC) i Centar za istraživanje i razvoj državne naftne kompanije Sonangol iz Angole (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol)  potpisali su Memorandum o razumevanju tokom posete angolske delegacije domaćoj naftnoj kompaniji.

Memorandum su u prostorijama NIS-a u Beogradu, u prisustvu ambasadora Republike Angole u Republici Srbiji, Emilia Migela de Karvalјa Sobrinja potpisali Leonid Stulov, direktor NTC-a i generalni direktor CPD Sonangol, Vladimir Alberto Goveia Mašado i član Borda CPD Sonangol, Fabio Alešandre Fereira Lopeš.

Saradnja i u sektoru zelenog vodonika

Memorandumom o razumevanju definisana je namera dve kompanije da realizuju saradnju u oblastima geoloških istraživanja i obnovlјive energije, uklјučujući povećanje potencijala za proizvodnju nafte i gasa, uz ostvarivanje pozitivnih ekonomskih rezultata. Saradnja podrazumeva i pružanje konsultantskih usluga od strane NTC-a u oblastima inženjeringa i menadžmenta povezanih sa geološkim, geofizičkim i geohemijskim naukama, kao i u oblasti razvijanja planova obuka za razvoj kompetencija eksperata u industriji nafte i gasa.

Veoma značajan deo saradnje su i aktivnosti usmerene na razvoj projekata obnovlјivih izvora energije, uklјučujući solarnu energiju i zeleni vodonik.

Unapređenje tehnološkog biznisa

Delegacija angolske kompanije imala je priliku i da poseti prostorije i laboratorije NTC-a u Novom Sadu, kako bi se upoznala sa naučno-istraživačkim potencijalima NTC-a. Članovi delegacije obišli su i Trening centar NIS-a u Elemiru. Posetiće i Rafineriju nafte u Pančevu i Laboratoriju Downstream, koja se nalazi u okviru rafinerije, ali funkcioniše kao deo organizacionog sistema NTC-a.

Pored izvršnih direktora Centra za istraživanje i razvoj Sonangola, delegaciju iz Angole čine i direktori nadležni za poslove istraživanja i inovacija, finansija, IT-a i upravlјanja podacima, kao i visokopozicionirani zvaničnici matične kompanije Sonangol, zaduženi za oblast istraživanja i proizvodnje, prerade i petrohemijskog biznisa.

NTC – centar za inovacije NIS-a

NIS Grupa je jedan od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u Jugoistočnoj Evropi. Osnovne delatnosti su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i prirodnog gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. Sedište NIS-a i glavni proizvodni kapaciteti nalaze se u Republici Srbiji: naftna i gasna nalazišta, Rafinerija nafte Pančevo, skladišta, kao i mreža benzinskih stanica.

Osim u Srbiji, NIS delatnost razvija i u regionu Balkana. Regionalna ekspanzija odvija se u dva osnovna pravca – na polјu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa (u Rumuniji i Bosni i Hercegovini) i kroz razvoj maloprodajne mreže (u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini i Rumuniji).

Naučno-tehnološki centar NIS-a (NTC) je naučno-istraživačka kompanija i ćerka kompanija NIS-a. Predstavlјa centar za inovacije NIS-a, usmeren na razvoj i primenu novih naučno-tehnoloških dostignuća i uvođenje inovativnih tehnologija u naftnom, gasnom i energetskom sektoru. Klјučni resursi NTC-a uklјučuju blizu 400 kvalifikovanih i iskusnih stručnjaka različitih profila, više od 60 najsavremenijih softvera, kao i dve najmodernije laboratorije sa skoro 300 sertifikovanih metoda ispitivanja. NTC se u svom radu oslanja i na saradnju sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama.

Jedna od najvećih kompanija u Africi

Sonangol (Sociedade Nacional de Combustíveis de Angola, EP) je državna naftna kompanija čije su glavne delatnosti istraživanje, razvoj, proizvodnja, transport, prerada i distribucija nafte i drugih uglјovodonika, kao i njihovih derivata, uklјučujući petrohemijske aktivnosti. Sonangol je, takođe, jedna od najvećih kompanija u Africi.

Centar za istraživanje i razvoj kompanije Sonangol (Centro de Pesquisa e Desenvolvimento da Sonangol, S.A. – CPD Sonangol) formiran je 2021. godine kako bi doprineo razvoju nacionalnog naftnog sektora Angole, za potrebe istraživanja i razvoja industrije. Glavni fokus Centra je na istraživanjima, razvoju i inovacijama, kroz razvoj naprednih studija za istražne i proizvodne aktivnosti u naftnom sektoru, na razvoju klјučnih geoloških i geofizičkih tehnologija i istraživanja i naftnih ležišta, kao i izradi studija u oblasti pobolјšane eksploatacije nafte (Enhanced Oil Recovery – EOR).

Centar je, takođe, jedan od vodećih entiteta za energetsku tranziciju kompanije Sonangol, koji definiše odgovarajuća energetska rešenja kroz korišćenje obnovlјive energije i obezbeđivanje tehničke podrške svim ćerkama-kompanijama i partnerima Sonangola.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti